Madjarska supa s pečurkama




Ljubiteljima pečuraka ne može da se ne dopada ova divna supa bogatog ukusa. Prepliću se arome karamelizovanog luka, pečuraka, mirodjije, mlevene paprike i ostalih sastojaka, koji daju dubinu ovoj pikantnoj supi.

Sastojci:
dinstane pečurke:
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 350 g svežih šampinjona
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
supa:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 1.5 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene paprike
  • oko 600 ml tople vode ili domaćeg bujona
  • 1 kaf. kaš. iseckane sveže ili sušene mirodjije 
  • 1 kaf. kaš. iseckanog peršuna
  • 1/2 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 2 kašike kisele pavlake
  • peršun za dekoraciju

Izostaviti kiselu pavlaku i puter, ako je u pitanju posna varijanta supe.
Količina je za 2 bogate porcije supe.

Priprema:

Dinstane pečurke:
Pripremiti povrće, oprati ga, očistiti i iseckati. Polovinu pečuraka iseckati na listiće, a polovinu na kockice, recimo, klobuk seći na listiće, a drške na kockice.
U šerpi, na tihoj vatri, zagrejati ulje i puter, zatim dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga desetak minuta dok ne dobije smedju boju, ili se blago karamelizuje. Dodati iseckan beli luk i nastaviti s dinstanjem minut-dva. Dodati iseckane pečurke i dinstati 5 minuta, sve dok ne puste svoje sokove. Dodati so i biber, skloniti s ringle i ostaviti po strani.

Priprema supe:
Zagrejati 600 ml vode ili bujona, koji može biti od mesa ili povrća. Kocke za supu ne koristiti.

U šerpi, na tihoj vatri, zagrejati puter i ulje. Dodati brašno i stalno mešajući pržiti par minuta, dok brašno lagano ne požuti. Dodati mlevenu papriku i odmah sipati toplu vodu, stalno mešajući dok se tečnost i brašno ne budu sjedinili. Posoliti i dodati sitno iseckanu mirodjiju. Dodati pripremljene, dinstane, pečurke, promešati, sačekati da supa provri, poklopiti i smanjiti vatru na vrlo tiho. Kuvati 20 minuta, povremeno mešajući, jer će se brašno lepiti za dno šerpe.

Skloniti s vatre, pa dodati iseckan peršun i proveriti da li je supa dovoljno slana. Kiselu pavlaku možemo izmešati sa supom, a možemo je i odvojeno servirati. 

Supu poslužiti odmah, uz tostiran hleb. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF