Jednostavan Quiche s korama




Vrlo jednostavan način pripreme vrlo ukusnog kiša. Pogodan je kao predjelo, za posluženje na zabavama, proslavama i sedeljkama, ili kao obrok uz omiljenu čorbicu. Ove fine pitice imaju nekoliko varijeteta, pa tako - u osnovnu smesu od jaja i mleka/milerama možemo dodati i pečurke, slaninu ili spanać. U ovom receptu koristila sam pečenicu. 

Sastojci:
  • 2-3 lista tankih kora za 6 malih porcija
  • 3-4 kašike ulja
fil:
  • 2 jaja
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g pečenice u komadu
  • 100 g tvrdog, žutog, sira
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 1/4 kaf. kaš. soli
  • 2 kašike iseckanog mladog luka (1-2 struka luka)

Mere su za 1/6 kalup za mafine.

Priprema:

Priprema fila:
Iseckati pečenicu na sitnije kocke. Krupno izrendati žuti sir. Mladi luk oprati i sitno iseckati. 
U veću činiju staviti jaja i dodati mileram. Izmešati, sjediniti, pa dodati iseckanu pečenicu, iseckan luk, izrendan žuti sir, so i biber. Promešati.

Priprema kiša:
Odvojiti listove tankih kora i obavezno ih pokriti da se ne bi osušile. Podmazati pleh uljem. 

Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Tanke kore mogu biti različite debljine u zavisnosti od proizvodjača, a listovi mogu biti i različite veličine. Da li ćemo upotrebiti po dva, ili po tri lista, zavisiće od kora koje smo nabavili. Na slikama su pitice od 2 lista kora. 

Postaviti list kore na radnu površinu i premazati ga ravnomerno, pomoću četkice, uljem. Preko prvog lista kore staviti drugi list, pa i njega namazati uljem. Staviti treći list kore, ukoliko je potrebno, ali ga ne mazati uljem. 

Potrebno je iseći 6 kvadrata veličine min.14x14 cm. Ukoliko ne možemo da ih dobijemo od pripremljenih listova kora, dodaćemo još jednu turu kora. 

U profilisane otvore na plehu poredjati isečene kvadrate, odnosno, obložiti udubljenja isečenim korama. Ravnomerno ih napuniti pripremljenim filom i staviti u zagrejenu rernu. 

Peći 20 minuta, ili dok se kiševi ne budu zarumeneli. Ukoliko kore budu brzo porumenele, a fil još uvek nije ispečen, pokriti pleh alu-folijom. 

Izvaditi pleh iz rerne i ostaviti nekoliko minuta da se prohladi. Servirati. 













2 komentara:

  1. E baš ti je dobar ovaj Kiš. Neki koji sam ja ranije pravila je malo drugačiji, ali tvoj mi se više sviđa, tako da ću ga prvom prilikom probati Dekoracija vrh!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala :)

    Kiš na ovakav način, s korama, je mnogo jednostavniji nego onaj za koji se mesi testo. Kad se ispeče - ne zna se šta je ukusnije, hrskave kore ili slasna sredina :)

    Imam nekoliko recepata za kiševe i svaki je odličan, a moji momci ih mnogo vole :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF