Pikantni sendviči i kiflice sa šunkom




Nekoliko ideja za sendviče, koje možete dopuniti svojim omiljenim namazima, začinima i narescima - urnebes namazom, belim sirom, maslinama, zimskom salamom, kulenom, papričicama i slično.

1. Kiflice sa šunkom

Sastojci:
  • 500 g lisnatog testa
  • 150 g pečenice u komadu
  • 50 g kačkavalja
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Od polovine testa izaći će 16 kiflica, što je po meni dovoljno, uz ostalo posluženje, za 3-4 osobe.

2. Tost-hleb sa skušom
Sastojci:
  • 3 parčeta tost-hleba
  • 1 konzerva (125 g) fileta skuše ili haringe u ulju
  • 3 kašike majoneza
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kuvano jaje
  • nekoliko kolutića crnog luka

Sve navedene količine se proporcionalno mogu povećati. Recept za domaći majonez se nalazi na posebnoj temi


3. Tost-hleb s paradajzom

Sastojci:
  • 3 parčeta tost-hleba
  • 3 kašike majoneza 
  • nekoliko kriški tanko sečenog paradajza
  • 3 kašike sitno seckanog crnog luka

Sve navedene količine se proporcionalno mogu povećati. 


4. Tost-hleb s domaćom paštetom od tune

Sastojci:
  • 3 parčeta tost-hleba
  • meksička pašteta od tune
  • 3 manja lista zelene salate
  • 3 čeri paradajza
  • nekoliko kolutića sveže crvene paprike

Sve navedene količine se proporcionalno mogu povećati. Recept za paštetu od tune se nalazi na posebnoj temi.


Kada se majonez stavlja na hleb iz špric-kese, biće potrebno nešto više majoneza od navedene količine.


Priprema:

Oljuštiti paradajz i čeri paradajz. 

Paradajz oprati i preliti vrelom vodom. Sačekati minut-dva, pa zameniti vodu hladnom, koja će da zaustavi proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. 

Očistiti crni luk, pa deo iseći na vrlo tanke kolutove, a deo na sitne kocke.


Oprati manje listove zelene salate i posušiti ih ubrusom.


Skuvati jaje. Ohladiti.


Napraviti paštetu od tune ranije.


Tostirati hleb. Ostaviti da se ohladi. Sa tost-hleba nije potrebno skidati koricu.


1. Kiflice sa šunkom

Odmrznuti lisnato testo prema uputstvu na pakovanju. Pečenicu iseckati na vrlo sitne kockice. Dodati sitno izrendan kačkavalj i biber, pa dobro izmešati. Žumance pomešati s mlekom. Na pobrašnjenoj površini razvući lisnato testo u obliku pravougaonika, debljine 2 milimetra. Prepoloviti testo uzduž, pa svaku polovinu iseći cik-cak na trouglove. Na širu stranu trouglova stavljati po kašičicu fila, a po ivicama namazati žumancetom. Testo saviti u kiflice i staviti na pleh postavljen hartijom. Odozgo premazati žumancetom. Peći na 200°C oko 20 minuta.

2. Tost-hleb sa skušom
Prepeći tost-hleb, ostaviti da se ohladi i namazati majonezom. Ukoliko majonez nanosite iz šprica s većim nastavkom, biće dovoljno u krug po ivici parčeta. Izvaditi skušu iz konzerve i staviti je na cediljku. Fileti ne bi trebalo da imaju kosti, ali ipak proveriti. Ribu preliti limunovim sokom i poredjati preko hleba. Skuvano i oljušteno jaje prepoloviti po dužini, pa svaku polovinu iseći na 3 dela i staviti preko fileta. Ukrasiti kolutovima crnog luka.

3. Tost-hleb s paradajzom

Hleb tanko premazati puterom, ili malo deblje majonezom. Ukoliko majonez nanosite iz šprica s većim nastavkom, biće dovoljno u krug po ivici parčeta. Ukrasiti kolutovima paradajza, posoliti i odozgo posuti kockicama crnog luka. 

4. Tost-hleb s domaćom paštetom od tune

Prepeći tost-hleb i ostaviti da se ohladi. U špric staviti paštetu od tune i njome prekriti celo parče hleba. Ukrasiti listovima zelene salate, čeri paradajzom i kolutićima sveže paprike.

Napravljeni sendviči ne mogu dugo stajati jer će se hleb ovlažiti, namaz osušiti, a povrće sparušiti - ali zato možemo da napravimo paštetu dan ranije i držimo je u frižideru do upotrebe. Kiflice, takodje, možemo napraviti dan ranije i čuvati ih u zatvorenoj kutiji u frižideru. Sendviče držati pod zvonom u frižideru.

















2 komentara:

Print Friendly and PDF