Grisine s tahinijem




Hrskavo pecivo u posnoj varijanti, vrlo zdrava i ukusna grickalica :) Tahini pojačava ukus susama kojim su grisine bogato obložene, dok se iz drugog plana nazire blaga, sladunjava, nijansa. Sve u svemu, uvek planu i brzo se pogrickaju :)

Sastojci:
testo:
  • 1 ravna kašika suvog kvasca
  • 1 kašika meda
  • 200 ml tople vode
  • 50 g industrijskog ili domaćeg tahinija
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 250 - 300 g prosejanog namenskog ili mekog brašna
kvašenje:
  • 250 ml vode
  • 1 kašika šećera
omotač:
  • 50 g lomljenog kikirikija bez ljuske
  • 50 g susama
  • 50 g crnog susama
završna nota:
  • krupna so za posipanje

Od navedene količine izaći će oko 40 grisina debljine olovke i dužine ~ 27 cm.

Priprema:

Tahini možemo napraviti sami, kao što je opisano na posebnoj temi.

Smlačiti vodu. U dublju činiju sipati mlaku vodu, pa dodati med i promešati. Dodati suvi kvasac, promešati i ostaviti nekoliko minuta. Dodati maslinovo ulje, so i tahini, pa promešati. Dodavati malo po malo brašna i mešati kašikom. Kada budemo formirali kompaktno testo, prebaciti ga na radnu površinu i zamesiti tek toliko da ne bude lepljivo. Vratiti testo u činiju i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti ga da miruje na toplom mestu oko 40 minuta, ili dok ne bude udvostručilo zapreminu.

Testo lagano premesiti i razviti oklagijom na debljinu od 1/2 cm, na pobrašnjenoj podlozi. Iseći štapiće dužine 15 cm i širine 1.5 cm, pa ih oblikovati izmedju dlanova na dužinu 27 cm i debljinu olovke. Ukoliko nismo zadovoljni, sakupiti testo u lopticu i ponovo razvući grisini.

Grisine slagati na pobrašnjenu površinu, neki poslužavnik, ili pleh. 

Na pleh od šporeta staviti hartiju.
Uključiti rernu da se greje na 175° C.
U plitkoj činiji pomešati vodu i šećer.
Pomešati crni i beli susam. Izdrobiti kikiriki.

Pripremljene grisine na kratko umočiti u zasladjenu vodu, pa u posudu sa susamom ili kikirikijem, a deo grisina samo umočiti u vodu i ostaviti bez semenki. Pritom, biti hitar da testo ne bi previše stajalo i raslo, mada će druga tura svakako pričekati, pa nastojati da u prvoj turi bude što više grisina. 

Redjati ih na pleh od šporeta. Odozgo posoliti krupnom solju. Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, ili dok ne budu porumenele. Držati grisine na ravnom dok se sasvim ne ohlade, da se ne bi prelomile onako tanke i dugačke.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF