Piroške




Na netu se pojavilo mnoštvo recepata pod nazivom "Piroške sa Terazija". Polovina autora verovatno nikada nije ni hodala Terazijama, a kamoli jela piroške kojih odavno nema na pomenutom mestu. U pitanju je "resavska škola", pa je sasvim nepoznato od koga je recept potekao i koliko je autentičan. Napravila sam piroške po datom receptu, koje ipak ne bih poredila s terazijskim, jedinstvenim, piroškama :)

Pošto kupila, poto prodala :)

Sastojci:
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 1 svež kvasac 42 grama
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 3 jaja
  • 300 g feta sira
  • 200 ml ulja
  • 180 g kiselog mleka ili milerama
  • 2 kaf. kaš. soli
  • 1100 g namenskog brašna 
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kaf. kaš. alkoholnog sirćeta
  • oko 400 ml ulja za duboko prženje

polovina mere:
  • 50 ml vode
  • 50 ml mleka
  • 1/2 svežeg kvasca, 20 grama 
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 150 g feta sira
  • 100 ml ulja
  • 90 g kiselog mleka ili milerama
  • 1.5 kaf. kaš. soli
  • 550 grama namenskog brašna 
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 kaf. kaš. alkoholnog sirćeta
  • oko 400 ml ulja za duboko prženje

Od polovine mere izaći će 10-12 slasnih, ali i masnih piroški ~ 20x5 cm. Mišljenja sam da je to sasvim dovoljno za 4 osobe. 
Ovo je recept iz kategorije onih koje ne bi trebalo često praviti, jer u toku prženja pokupi neverovatnu količinu ulja. Od istog testa možemo napraviti kifle koje ćemo peći u rerni, što je daleko bolja varijanta. 

Priprema:

Početi od kvasca. Pomešati i smlačiti vodu i mleko. Tečnost se odmerava menzurom, nikako na vagi. Svež kvasac izdrobiti i razmutiti, dodati kašičicu šećera i malo brašna. Poklopiti i ostaviti da kisne.

U dubokoj posudi umutiti jaja, pa dodavati redom: izmrvljen feta sir, ulje, kiselo mleko, so, prašak za pecivo, uskisao kvasac i sirće. Možemo mutiti mikserom sa spiralama ili varjačom. Postepeno dodavati prosejano brašno. Prebaciti kompaktno testo na radnu površinu i rukama završiti mešenje. 

Ne čekati da testo naraste, nego ga odmah staviti u poveću kesu, a kesu zatvoriti i ostaviti 60 minuta u frižideru. 

Po isteku odredjenog vremena izvaditi testo iz kese i bez mešenja staviti na brašnjavu radnu površinu, pa ga razviti oklagijom na debljinu 1.5 cm. Seći pravougaonike 20 x 5 cm, ili prema veličini tiganja u kome ćemo peći piroške, tako da se one ne iskrive. Ostaviti ih desetak minuta na brašnjavoj podlozi da malo porastu.

Zagrejati dosta ulja zato što bi piroške trebalo da plivaju bar do polovine u ulju. Smanjiti na srednje jaku temperaturu da bi testo iznutra bilo termički obradjeno, a da spolja ne bi izgorelo. Peći piroške uz okretanje oko 5 minuta i vaditi ih na upijajuću hartiju. 

Moja zapažanja
Čini mi se da je previše ulja u receptu, a premalo soli. Nije mi jasno zbog čega se pored kvasca dodaje i prašak za pecivo, kad oba imaju namenu da podižu testo i oba to rade sasvim dobro pojedinačno. S obzirom da je proces dizanja testa prekinut stavljanjem u frižider, bila sam začudjena kada sam videla koliko se nadula kesa u kojoj je bilo testo. Nakon sat vremena praktično sam je otvorila u poslednji čas, inače bi eksplodirala kao bomba :)

Piroške su vrlo ukusne - istina! :)















2 komentara:

  1. Neponovljive su one sa Terazija. U hladno veče izadjemo iz busa, onako gladni sa faksa, i svi na piroške :) Pa gledamo dok se prave, prže, i onda ih grickamo polako a miris opija :)

    OdgovoriIzbriši
  2. :)) Tako si slikovito opisala da sam se i mirisa i ukusa prisetila :) Ne znam koje su sastojke koristili, ali nikad nisam jela ništa slično - ni tada, a ni kasnije. Šteta što ih više nema.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF