Zapečena boranija s kajmakom




Jednostavno i vrlo ukusno jelo čija priprema ne uzima mnogo vremena. Možemo ga kuvati u bilo koje doba godine, jer je jednako fino sa svežom, kao i sa zaledjenom boranijom.  

Sastojci:
  • 1 kg široke boranije
  • 3 kašike ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manja šargarepa
  • 2 čena belog luka
  • 1 paradajz srednje veličine
  • 1 ravna kašika mlevene paprike
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf, kaš. soli
  • ~5 dl vode
  • 1 ravna kašika brašna
  • 1 kašika isečenog peršuna
  • 1 kašika putera za podmazivanje posude
preliv:
  • 2 jaja
  • 200 grama kajmaka 
  • 100 ml mleka
  • prstohvat soli

Umesto kajmaka možemo upotrebiti pavlaku za kuvanje od 20%mm. Na slikama je jelo od 600 grama očišćene boranije - za 2 osobe.

Priprema:

Boraniju oprati, odseći joj krajeve i prepoloviti je. Očistiti i oprati ostalo povrće.

Zagrejati 4-5 dl vode.

U većoj šerpi na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati iseckan crni luk i kratko ga propržiti. Dodati očišćenu, delom izrendanu šargarepu, a delom iseckanu na kolutiće i iseckan beli luk. Pržiti kratko mešajući. Dodati mlevenu papriku, promešati i odmah sipati zagrejanu vodu. Pustiti da proključa, pa dodati oljušten i sitno iseckan paradajz i boraniju. Pobiberiti. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri pola sata. Sve vreme održavati nivo tečnosti tek toliko da jelo bude kašasto. U činijici razmutiti brašno s malo vode, pa dodati u šerpu s boranijom na samom kraju kuvanja. Mešati dok se jelo bude zgušnjavalo. Skloniti s vatre, Dodati iseckan peršun i posoliti. Probati, pa doterati ukus. 

Zagrejati rernu na 200°C.

Umutiti jaja, dodati kajmak i mleko, posoliti i promešati. Ako za preliv koristimo jaja i tečnu pavlaku, onda mleko nije potrebno.

Manju vatrostalnu posudu namazati puterom i prebaciti dinstanu boraniju iz šerpe. Preliti umućenim jajima s kajmakom. Staviti u zagrejanu rernu.

Peći oko 30-35 minuta. Izvaditi zapečenu boraniju iz rerne, ostaviti nekoliko minuta da predahne, pa servirati. Fino se slaže sa salatom od svežih krastavaca i faširanim šniclama.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF