Blacara - proja sa spanaćem





Kukuruz je vrlo zdrava namirnica, a kad je kombinujemo s fetom, spanaćem i maslinama dobićemo slasnu proju ili pitu, kako ovo jelo nazivaju Grci. 
Blacara je poreklom iz Epira, geografskog i istorijskog regiona koji dele Grčka i Albanija, a ovaj recept dolazi iz monaške, hilandarske, kuhinje.

Sastojci:
testo:
  • 1 šolja kukuruznog brašna (izmereno 160 g)
  • 1 šoljica griza (izmereno 50 g)
  • 1 ravna kaf. kaš. soli
  • 350 ml mleka
  • 70 ml maslinovog ili suncokretovog ulja 
fil:
  • 50 g svežeg sirovog spanaća 
  • 200 g feta sira
  • 1 crni luk srednje veličine (ili mladi luk, praziluk, u istoj količini)
  • 2 jaja
  • 1/2 kaf. kaš. suve mirodjije
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
  • 10 komada zelenih ili crnih maslina
završna nota:
  • 2 kašike maslinovog ulja za prelivanje

Vatrostalna posuda za pečenje je veličine 24 x 16 cm

Priprema:

Priprema testa
U činiji pomešati kukuruzno i griz brašno. Dodati so, mleko i ulje. Dobro sjediniti i ostaviti po strani da brašno upije tečnost. Testo treba da bude retko kao što je ono za proju.

Priprema fila
Oprati spanać, dobro ga iscediti i krupno iseći.
U činiji viljuškom izmutiti jaja. Dodati pripremljen spanać. Očistiti crni luk (mladi luk ili praziluk), sitno ga iseći i dodati spanaću i jajima. Izdrobiti sir viljuškom, a zatim ga dodati prethodnoj smesi. Dodati mirodjiju, so i biber i sve dobro sjediniti. Dodati iseckane masline i nekoliko kašika tečnosti (mleko i ulje) koju nije upilo brašno. Ukoliko nema viška tečnosti, dodati po kašiku-dve mleka i ulja u fil.

Slaganje blacare
Podmazati posudu za pečenje. Kašikom prebaciti polovinu testa i rasporediti po površini posude. Prekriti testo pripremljenim filom i poravnati. Kašikom prebaciti drugu polovinu testa i fino rasporediti tako da sav fil bude pokriven. Nakapati odozgo maslinovim uljem. 

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 200°C. Staviti posudu u zagrejanu rernu i peći 40-ak minuta. Ukoliko postoji potreba pokriti pitu alu-folijom.

Blacaru čuvati ispod poklopca ili plastične folije da se ne bi osušila. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF