Lisnate kiflice s džemom




Ažuriran, osvežen, recept.

Upotrebiću arhaičan izraz koji je koristila moja mama - kiflice su kao molovane :) Ovako se prave i salčići, ali salo ne volim, pa umesto njega upotrebljavam puter.

Sastojci:
kvasac:
  • 250 ml mleka
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1 kaš. šećera
  • 2 kaš. brašna
testo:
  • aktiviran kvasac
  • 2 žumanca
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1/2 kaf. kaš. izrendane kore od limuna
  • oko 350 g namenskog brašna
  • 50 g putera za premazivanje
  • 1 žumance za premazivanje
fil:
  • nekoliko kašika gustog džema
završna nota:
  • 100 g prah šećera
  • 1 vanilin šećer

Količine su za 20 većih kiflica.

Priprema:

Izvaditi puter iz frižidera da bi omekšao na sobnoj temperaturi.

Rastopiti kvasac u mlakom mleku, dodati kašiku šećera i dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Sačekati da kvasac fermentiše i uveća prvobitnu zapreminu u lončiću.

Dobro oprati limun soda-bikarbonom, osušiti ga i izrendati koru u količini od pola kafene kašičice.

U veću činiju prosejati deo izmerenog brašna, dodati kvasac, ulje, žumanca, šećer i izrendanu koru od limuna. Mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima, uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Kada metlice više ne budu mogle da se okreću, prebaciti testo na radnu površinu i mesiti rukama uz dodavanje brašna koje je preostalo. Kada smo dobili glatko i nelepljivo testo, a ukoliko je ostalo još malo brašna, stati s dodavanjem. Brašno će nam, svakako, biti potrebno za posipanje radne površine svaki put kad budemo razvili testo.

Oklagijom razviti testo debljine 1 cm na pobrašnjenoj radnoj površini i premazati polovinom omekšalog putera. Preklopiti testo prebacujući krajeve sa sve 4 strane ka sredini, po sistemu preklapanja koverte, pa poklopiti činijom u kojoj smo mesili. Ostaviti da miruje 20 minuta. 

Ponoviti isti postupak još jednom.

Konačno, oklagijom razviti testo na debljinu od 8 milimetara, iseći kvadrate 7 x 7 cm i stavljati 1/2 kafene kašičice džema na sredinu. Imati u vidu da će testo da naraste u toku pečenja, pa ne bi trebalo da kvadrati budu preveliki. Ivice svakog kvadrata namazati umućenim žumancetom koje će pomoći da nam sadržaj, odnosno džem, ne iscuri tokom pečenja. Preklopiti kvadrat od testa po dijagonali i blago pritisnuti.

Redjati kiflice na pleh. Pleh može da bude namazan puterom, ili obložen papirom. Ipak, zbog postojanja mogućnosti da će džem da iscuri i da se zalepi za pleh, bolje je staviti hartiju. Ostaviti kiflice da rastu dok se greje rerna na 200°C.

Peći oko 15 minuta, nadgledati, pa kad porumene izvaditi iz rerne.

Uvaljati ih tople u prah šećer pomešan s vanilin šećerom.



















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF