Koh od kakaoa




Ovaj jednostavan, jeftin, izdašan kolač od kakaoa je mekan, vlažan, sočan i nesrazmerno svojoj jednostavnosti - ukusan :)

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 10 kašika ulja
  • 10 kašika mleka
  • 8 kašika mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 kašike kakaoa
  • prstohvat soli
preliv:
  • 500 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • vanilin šećer

Sve sastojke odmeriti i pripremiti unapred. Podmazati puterom i posuti brašnom, a višak brašna otresti, posudu prečnika 23 cm, ili manji, četvrtasti, pleh. Zasebno prosejati preko cediljke za supu, koja će poslužiti kao sito, suve sastojke: brašno, prstohvat soli, kakao i prašak za pecivo. Ovo je važno da bi brašno bilo prožeto vazduhom, a kolač bio rastresit.

Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Umutiti 3 belanca s 8 kašika šećera u čvrst šam, pa smanjiti brzinu na mikseru i dodavati jedno po jedno 3 žumanca. Dalje dodavati redom - malo po malo: 10 kašika ulja, 10 kašika mleka, i na kraju, malo po malo, prosejano brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Ovde isključiti mikser i mešati kašikom. 

Sipati testo u pleh i protresti ga lupkanjem pleha o radnu površinu da bi se testo izravnalo. Peći 20-25 minuta, ne otvarajući vrata od rerne. Na kraju, kolač bocnuti čačkalicom da bismo proverili da li je pečen. Ako na čačkalici nema tragova testa, kolač je pečen. Ostaviti ga da se ohladi.

Dok se kolač bude pekao staviti da proključa 500 ml mleka s 2 kašike šećera i vanilin šećerom. Mešati dok se šećer ne bude rastopio. Ostaviti da se ohladi i obavezno procediti da se kajmak ne bi video na površini kolača. Sipati mleko preko ohladjenog kolača u tankom mlazu, s jednog kraja na drugi, pa se vratiti još jednom na početak i ponoviti. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi i da upije mleko. 

Koh je vlažan i sočan, ali ne bi trebalo da pliva u mleku. Nije ni mnogo sladak. Ukoliko postoji potreba za nešto sladjim kolačem, sledeći put povećati količinu šećera u mleku kojim prelivamo kolač. 

Iseći kolač i ukrasiti čokoladom, pavlakom ili kakaom.

Zbog mleka kolač držati u frižideru. a da se ne bi osušio pokriti ga plastičnom folijom











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF