Pontijske piroške




Recept "pisija pontijaka" je iz svetogorskog kuvara.
Pisija je naziv za ukusne piroške punjene različitim slanim nadevima. Recept izvorno potiče iz Ponta, odakle su Turci proterali hrišćansko stanovništvo početkom 20. veka. Zanimljivo je i to da je naziv "pisija" izvorno u množini, ne postoji u jednini, zato uvek planirati dve piroške po osobi :) U receptu su posne pisije nadevene krompirom i mladim lukom, a mogu biti i sa sirom, spanaćem, zeljem i pečurkama.

Sastojci:
testo:
  • 2.5 dl mlake vode
  • 20 g svežeg kvasca (1/2 paketića)
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 0.5 dl maslinovog ulja
  • oko 500 g brašna
nadev:
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2-3 struka mladog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kaf. kaš. origana
prženje:
  • ulje za duboko prženje

Od navedene količine izaći će 6 pisija dužine 12 cm.

Priprema:

Nadev

Prvo pripremiti nadev da bi se ohladio. 
Oprati, oljuštiti i iseći krompir na kocke, pa ga dobro skuvati u posoljenoj vodi - kao za pire. Oprati mladi luk i iseći na kolutiće. U tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati luk i pržiti par minuta. Skuvan krompir ocediti i dodati u tiganj da se dinsta s lukom. Dodati so i biber i mešati sve sastojke, pritiskajući raskuvan krompir varjačom. Kada se nadev upržio skloniti s vatre, dodati origano, promešati i ostaviti da se ohladi. Proveriti da li je nadev dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.

Testo

Pripremićemo kvasac. U lončiću smlačiti vodu pa dodati šećer i izmrvljen kvasac i mešati dok se ne rastope. Dodati 2 kašike brašna, promešati i pokriti posudu. Sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.

Prosejati brašno. Polovinu brašna sipati u veću činiju, a s drugom polovinom ćemo da zamesimo testo. Dodati fermentisan kvasac, so i maslinovo ulje. Mesiti testo u činiji uz dodavanje po malo brašna, a zatim testo prebaciti na radnu površinu i uz dodavanje brašna mesiti rukama 5 minuta. Ne insistirati na utrošku cele količine izmerenog brašna, već samo onoliko koliko je potrebno da bi testo bilo mekano, ali nelepljivo. Oprati i osušiti činiju, premazati je uljem i spustiti loptu od testa unutra. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu da bi se testo udvostručilo.

Prženje

Nakon pola sata premesiti testo uz minimalno dodavanje brašna. Razviti oklagijom testo debljine do 1 cm. Modlicom, ili pomoću činijice, vaditi krugove prečnika 12 cm. Na sredinu kruga staviti kašiku pripremljenog nadeva, a prstom umočenim u vodu premazati ivicu da bi se testo bolje zalepilo. Preklopiti krug, lagano pritisnuti ivicu, a zatim viljuškom utisnuti zupce malo jačim pritiskom.

U medjuvremenu, u tiganju zagrejati ulje, pa smanjiti vatru za jedan ili dva podeoka, da piroške ne bi izgorele spolja, a unutra ostale nepečene. Kada je ulje dobro zagrejano i ima dovoljnu dubinu, pržene su za 4-5 minuta. Okretati ih da bi se jednako ispržile sa svih strana. Vaditi rumene pisije na tanjir postavljen kuhinjskim ubrusom. Servirati odmah uz kajmak, sir i jogurt, ukoliko nije vreme posta, jer su same piroške - posne. 













2 komentara:

  1. Nisam do sada videla ovaj recept, baš mi se sviđa.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odličan je za dane posta, a meni je vrlo ukusan i za bilo koji dan :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF