Kiflice s šargarepom




Preukusne prhke kiflice, vrlo lepe oranž boje, koje se brzo pripremaju u odnosu na neke druge kiflice, recimo, na one od dizanog testa. Recept je u mojoj sveščici dugi niz godina, a dobila sam ga od kume kod koje sam prvi put probala ovu, za naše podneblje neobičnu, kombinaciju sastojaka. 

Sastojci:
testo:
  • 125 g omekšalog putera
  • 125 g očišćene izrendane šargarepe (3 komada srednje veličine)
  • ~150 g namenskog ili mekog brašna
  • 1 vršna kaf. kaš. praška za pecivo
  • 1 kaf. kaš. izrendane kore od pomorandže ili limuna
  • 2 kašike šećera
nadev:
  • 3 kašike gustog džema, npr. od kajsija ili višanja
završna nota:
  • prah šećer za valjanje
  • 1 vanilin šećer

Navedeni sastojci su za polovinu mere, od koje će izaći 30 sitnijih kiflica.
U vreme posta zameniti puter margarinom.

Priprema:

Oguliti šargarepu pa je sitno izrendati. Pripremiti pleh od šporeta i obavezno postaviti pek-papir, jer koliko god da smo dobro uvijali kiflice, džem će uvek naći put kojim će da iscuri. 

U dublju činiju staviti omekšali puter, pa dodati izrendanu šargarepu, šećer i izrendanu koru od pomorandže ili limuna. Mutiti mikserom do penaste konzistencije. Dodati deo prosejanog brašna i prašak za pecivo. Mesiti rukama uz dodavanje po malo preostalog brašna. Koliko ćemo brašna potrošiti zavisiće od količine vode u šargarepi. 

Prebaciti testo iz činije na pobrašnjenu radnu površinu, pa ga umesiti do faze u kojoj se ne lepi. 

Pokriti testo činijom u kojoj smo mesili i ostaviti desetak minuta da predahne. Podeliti ga na 4 jednaka dela, pa zaokružiti loptice rukom.

Oklagijom razviti lopticu od testa kružno, na debljinu od 2 milimetra. Testo će biti divno, fleksibilno, i neće se kidati iako je vrlo tanko razvučeno. Dok ga budemo tanjili potrebno je stalno posipanje brašnom i odozdo i odozgo, da se ne bi zalepilo. Pomoću malog tanjira prečnika 18 cm obeležiti i opseći krug, pa ga podeliti na 6 trouglastih delova. Ovo je važno da bismo dobili kiflice jednake veličine. 

Na svako trouglasto parče testa kašičicom stavljati malo džema, pa kiflice uvijati kao što je prikazano na slikama. Poredjati ih na pleh.

Sakupiti višak testa od svih loptica, pa ćemo dobiti još jednu lopticu, koju ćemo razviti i podeliti na isti način. 

Rernu zagrejati na 220°C, staviti pleh s kiflicama, pa smanjiti temperaturu na 200°C. Peći 20 minuta, ili dok kiflice na ivicama ne porumene. Kiflice odmah uvaljati u mešavinu prah i vanilin šećera, a tople će ga apsorbovati daleko više. U testu ima vrlo malo šećera, pa će ovaj spoljni omotač biti glavni zasladjivač kiflica.

Kiflice čuvati u kutiji s poklopcem. 

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF