Pogačice punjene kremom i jagodama




Ukusno pecivo veličine zalogaja, koje se brzo priprema.
Ohladjene, kremaste i voćne pogačice su lagan, osvežavajući slatkiš. U ovom receptu je vanilin krem, koji može biti zamenjen kremom od limuna.

Sastojci:
pogačice:
  • 250 g lisnatog testa (1/2 pakovanja)
  • 1 žumance za premazivanje
krem:
  • 350 ml punomasnog mleka
  • 2 žumanceta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike gustina
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kaf. kašika putera
završna nota:
  • 1 kašika prah šećera za posipanje
  • 16 komada sitnijih jagoda (malina, kupina, borovnica)

Navedene količine su za 16 pogačica prečnika 5 cm pre pečenja. Ako postoji potreba za većim brojem, povećati mere svih sastojaka.

Priprema:

Priprema krema
Na vrlo tihoj vatri zagrejati 300 ml mleka.

U činijici izmešati dva žumanceta s 3 kašike šećera i vanilin šećerom. Naizmenično dodavati 50 ml hladnog mleka i 3 kašike gustina, stalno mešajući. Mera za šećer i gustin je supena kašika koja nije prepunjena, ali nije ni sasvim ravna, već s malim "stomakom". Procediti smesu u metalnu ili vatrostalnu činijicu da bi bila savršeno glatka.

Polovinu proključalog mleka sipati preko smese u činijici, promešati i vratiti u šerpu s mlekom. Vratiti na ringlu i kuvati na tihoj vatri dok se krem ne zgusne, sve vreme mešajući.
Ukoliko ima grudvica odmah procediti dok je krem vruć, jer će se hladjenjem zgušnjavati.
Dodati komadić putera i dobro promešati. 

Šerpu s kremom potopiti do polovine u veću šerpu s ledenom vodom i mešajući ohladiti krem. Drugi način je da krem prebacimo u čistu i suvu vatrostalnu činiju, koju ćemo da pokrijemo plastičnom folijom i ostavimo po strani dok se krem ne bude ohladio.

Čuvati u frižideru. Pre upotrebe krem razraditi mikserom ili metlicom.

Priprema pogačica
Izvaditi lisnato testo iz zamrzivača pola sata ranije. Testo se mnogo bolje razvija kad nije sasvim mekano, pa ako se bude brzo odmrzavalo na sobnoj temperaturi, jednostavno, skratiti vreme čekanja.

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Odvojiti žumance u činijicu i razmutiti ga s par kapi vode. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Na pobrašnjenoj površini razviti testo debljine 3-4 milimetra. Većom modlicom Ø 5 cm vaditi pogačice i redjati ih, s razmakom, na pripremljen pleh. Manjom modlicom Ø 3.5 cm utisnuti krug unutar svake pogačice, ali do polovine debljine testa. Premazati ih žumancetom. Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pogačice desetak minuta, ili dok ne budu porumenele. 

Ispeći i okrajke. Premazati ih žumancetom i posoliti krupnom solju ili posuti prah šećerom. 
Okrajci su ukusni, ali nisu izgledni poput pogačica. 

Pogačice možemo ispeći dan ranije i čuvati u kutiji s poklopcem u frižideru.

Završna nota
Prilikom pečenja će se neke pogačice iskriviti i deformisati, pa neće biti pogodne za filovanje. 
Ohladjene pogačice oštrim nožem zaseći po markiranom unutrašnjem krugu i lagano prstom pritisnuti sredinu ka dnu pogačice, pa ćemo tako dobiti prostor za krem. 
Pripremljene pogačice posuti šećerom u prahu i pomoću male kašike, ili šprica, napuniti kremom.
U sredinu svake pogačice, u krem, staviti jagodu, malinu ili kupinu. Krupnije jagode prepoloviti po dužini. Pokriti pogačice, ili ih staviti pod zvono, i držati u frižideru.

















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF