Pogačice sa sirom
Za grickanje uz tv program s Mundijala :)
Stari recept iz sveske za vrlo jednostavno, a nesrazmerno tome ukusno pecivo, bez kvasca, bez praška za pecivo, od samo tri sastojka.
Pogačice ostavljaju snažan utisak - mekane i vazdušaste, mirisne i ukusne :) 

Sastojci:
  • 250 g putera
  • 250 g feta sira
  • 250 g brašna (namenskog za testa)
  • so prema potrebi
završna nota:
  • 1 žumance za premazivanje
  • kim za posipanje
  • krupna so za posipanje

Od navedene količine sastojaka dobićemo oko 50 pogačica prečnika 4 - 4.5 cm.

Priprema:

U činiju staviti jednake količine putera, sira i brašna. Mera je po 250 grama, ali može da se smanji i na po 150-200 grama, jedino što u tom slučaju dobijamo manje pogačica. Ovo je masno testo koje se lako mesi, lako peče, a za pleh ne trebaju nikakve pripreme. Dovoljno je premazati ga unutrašnjom stranom folije s putera, ali ko želi može da stavi hartiju.

Sir je tipa fete, mora da bude tvrd i ne mnogo voden. Testo posoliti po potrebi, a s obzirom da je sir već slan, verovatno neće ni biti potrebno. Mesi se rukama tako što se u činiji sastojci dobro sjedine, a zatim se testo prebaci na pobrašnjenu radnu površinu i mesi dalje, uz dodavanje minimalne količine brašna, tek da bi se zaokružila lopta od testa. Pomenuta količina brašna za posipanje nije ušla u recept. Voditi računa da ne predjete granicu s brašnom, jer će pogačice, umesto da budu vazdušaste, biti tvrdje.

Zatim testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru nekoliko sati, a može i preko noći ukoliko su pogačice namenjene za doručak.

Testo će se stvrdnuti, ali će na sobnoj temperaturi vrlo brzo postati gipko.

Pobrašniti radnu površinu, pa testo razvući oklagijom da bude debljine oko 8 milimetara. Čašom za konjak, koja je nešto veća od rakijske čašice, ili odgovarajućom modlicom, vaditi pogačice i stavljati ih u pleh. Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna i ponovo razvući, vaditi pogačice i tako raditi dok ima testa. Ipak, nastojati da najviše pogačica dobijemo iz prvog razvijanja testa.

Savet: Da bismo pogačice lakše vadili iz čaše, svaki put obrisati rub čaše papirnim ubrusom, pa ga provući kroz brašno.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Pogačice odozgo premazati žumancetom koje smo umutili s par kapi vode, pa posuti kimom i krupnom solju. Staviti pleh u zagrejanu rernu.

Pogačice će vrlo brzo biti pečene, oko 15 minuta, pa se ne bi trebalo udaljavati od šporeta na duže vreme.

Nisam ih nikada zamrzavala, ali ne sumnjam da je i to moguće :) 

2 komentara:

Print Friendly and PDF