Pita s plavim patlidžanom - Melidzanopita




Recept je iz svetogorskog kuvara. 
Odlična pita kakvu jedu naši monasi na Svetoj Gori :)

Sastojci:
  • 200 g tankih kora
nadev:
  • oko 400 g pečenog patlidžana
  • 300 g feta sira
  • 3 jaja
  • 1 kaf. kaš. soli
mazanje kora:
  • 50 ml otopljenog putera
  • 50 ml ulja

Navedene mere su za pleh veličine 22 x 25 cm i 12 parčića pite dimenzija 6 x 7 cm.

Priprema:

Na pleh staviti hartiju i uključiti rernu da se greje na 200°C. Patlidžan oprati i ispeći u rerni.  Tridesetak minuta će biti dovoljno da manji patlidžan omekša. Ostaviti da se ohladi. Oljuštiti ga, prepoloviti i odstraniti semenke. "Meso" isprati pod hladnom vodom da bismo ublažili gorčinu. Dobro ga ocediti i iseckati. Patlidžan možemo ispeći dan ranije i držati u frižideru.

U lončiću otopiti puter i pomešati ga s uljem. 
Pleh obložiti hartijom, pa je premazati pomoću četkice s otopljenim puterom. 

Priprema nadeva
U činiji umutiti jaja, pa dodati izmrvljen sir i posoliti. Dodati iseckan patlidžan i sjediniti sastojke.

Slaganje pite
Izmeriti 200 g kora, pa ih iseći prema veličini pleha. Podeliti kore na 3 dela, računajući i okrajke. Pokriti kore da se ne suše.

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Poredjati 1/3 kora u pleh, a svaku koru namazati otopljenim puterom. Okrajke poredjati u sredinu izmedju celih kora. Staviti 1/2 nadeva. Poredjati drugu trećinu kora, a okrajke poredjati u sredinu izmedju celih kora. Svaku koru namazati otopljenim puterom. Staviti drugi deo fila. Preko njega poredjati poslednju trećinu kora, a svaku premazati otopljenim puterom. Oštrim nožem iseći nepečenu pitu. Premazati odozgo ostatkom otopljenog putera. Ukoliko se kore teško seku, iseći ih barem u jednom pravcu. 

Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pitu oko 30 minuta, ili dok fino ne porumeni i odozgo i odozdo. Pečenu pitu ostaviti da se malo prohladi, pa je iseći prema obeleženim kvadratima. 

Pita je odlična i sutradan, a čuvati je u kutiji u frižideru. 













2 komentara:

  1. Hvala, draga Jafi :) Moji momci ne vole mnogo patlidžan, ali kad je ovako "ušuškan" pojedu ga :) Eto, toliko je dobra pita!

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF