Odlična pita kakvu jedu naši monasi na Svetoj Gori :)
Sastojci:
- 200 g tankih kora
- oko 400 g pečenog patlidžana
- 300 g feta sira
- 3 jaja
- 1 kaf. kaš. soli
- 50 ml otopljenog putera
- 50 ml ulja
Navedene mere su za pleh veličine 22 x 25 cm i 12 parčića pite dimenzija 6 x 7 cm.
Priprema:
Na pleh staviti hartiju i uključiti rernu da se greje na 200°C. Patlidžan oprati i ispeći u rerni. Tridesetak minuta će biti dovoljno da manji patlidžan omekša. Ostaviti da se ohladi. Oljuštiti ga, prepoloviti i odstraniti semenke. "Meso" isprati pod hladnom vodom da bismo ublažili gorčinu. Dobro ga ocediti i iseckati. Patlidžan možemo ispeći dan ranije i držati u frižideru.
U lončiću otopiti puter i pomešati ga s uljem.
Pleh obložiti hartijom, pa je premazati pomoću četkice s otopljenim puterom.
Priprema nadeva
U činiji umutiti jaja, pa dodati izmrvljen sir i posoliti. Dodati iseckan patlidžan i sjediniti sastojke.
Slaganje pite
Izmeriti 200 g kora, pa ih iseći prema veličini pleha. Podeliti kore na 3 dela, računajući i okrajke. Pokriti kore da se ne suše.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Poredjati 1/3 kora u pleh, a svaku koru namazati otopljenim puterom. Okrajke poredjati u sredinu izmedju celih kora. Staviti 1/2 nadeva. Poredjati drugu trećinu kora, a okrajke poredjati u sredinu izmedju celih kora. Svaku koru namazati otopljenim puterom. Staviti drugi deo fila. Preko njega poredjati poslednju trećinu kora, a svaku premazati otopljenim puterom. Oštrim nožem iseći nepečenu pitu. Premazati odozgo ostatkom otopljenog putera. Ukoliko se kore teško seku, iseći ih barem u jednom pravcu.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći pitu oko 30 minuta, ili dok fino ne porumeni i odozgo i odozdo. Pečenu pitu ostaviti da se malo prohladi, pa je iseći prema obeleženim kvadratima.
Pita je odlična i sutradan, a čuvati je u kutiji u frižideru.
Odlična je :)
OdgovoriIzbrišiHvala, draga Jafi :) Moji momci ne vole mnogo patlidžan, ali kad je ovako "ušuškan" pojedu ga :) Eto, toliko je dobra pita!
OdgovoriIzbriši