Madjarska supa s pečurkama




Ljubiteljima pečuraka ne može da se ne dopada ova divna obrok-supa bogatog ukusa. Prepliću se arome karamelizovanog luka, pečuraka, mirodjije, mlevene paprike i ostalih sastojaka, koji daju punoću pikantnoj supi.

Sastojci:
dinstane pečurke:
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika putera
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 350 g svežih šampinjona
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. bibera
supa:
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika ulja
  • 1.5 kašika brašna
  • 1 kašika mlevene paprike
  • oko 600 ml tople vode ili domaćeg bujona
  • 1 kaf. kaš. iseckane sveže ili sušene mirodjije 
  • 1 kaf. kaš. iseckanog peršuna
  • 1/2 kaf. kaš. soli
završna nota:
  • 2 kašike kisele pavlake
  • peršun ili mirodjija za dekoraciju

Izostaviti kiselu pavlaku i puter, ako je u pitanju posna varijanta supe.
Količina je za 2 bogate porcije supe.
Da bi supa bila crvenija dodati 50 ml gustog soka od paradajza, ne više od toga.

Priprema:

Dinstane pečurke

Pripremiti povrće, oprati ga, očistiti i iseckati. Polovinu pečuraka iseckati na listiće, a polovinu na kockice, recimo, klobuk seći na listiće, a drške na kockice.

U šerpi, na tihoj vatri, zagrejati ulje i puter, zatim dodati sitno isečen crni luk i dinstati ga desetak minuta dok ne dobije smedju boju, ili se blago karamelizuje. Dodati iseckan beli luk i nastaviti s dinstanjem minut-dva. Dodati iseckane pečurke i dinstati desetak minuta, sve dok ne ispari tečnost koju će pečurke pustiti. Dodati so i biber, skloniti s ringle i ostaviti po strani.

Priprema supe

Zagrejati 600 ml vode ili bujona, koji može biti od mesa ili povrća. Kocke za supu ne koristiti.

U šerpi, na tihoj vatri, zagrejati puter i ulje. Dodati brašno i stalno mešajući pržiti par minuta, dok brašno lagano ne požuti. Dodati mlevenu papriku i odmah sipati toplu vodu, stalno mešajući dok se tečnost i brašno ne budu sjedinili. Ako su se formirale grudvice, obavezno procediti. Posoliti i dodati sitno iseckanu mirodjiju. Dodati pripremljene, dinstane, pečurke, promešati, sačekati da supa provri, poklopiti i smanjiti vatru na vrlo tiho. Kuvati 20 minuta, povremeno mešajući, jer će se brašno lepiti za dno šerpe. Ukoliko postoji potreba za redjom supom, dodavati po malo vruće vode do željene gustine. 

Skloniti s vatre, pa dodati iseckan peršun i proveriti da li je supa dovoljno slana. Kiselu pavlaku možemo izmešati sa supom, a možemo je i odvojeno servirati. 

Supu poslužiti odmah, uz tostiran hleb. Ova supa se ne podgreva.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF