Mladi kupus sa junetinom i jabukom




Reč je o tradicionalnom, ukusnom i zdravom obroku, mogla bih reći i dijetalnom :)
Moji momci nisu ljubitelji kuvanog slatkog kupusa, medjutim, ovaj ručak uvek u slast pojedu, pa traže i repete :)
Priprema je jednostavna, a kuvanje ne zahteva stajanje pored šporeta.

Sastojci:
  • 1 glavica kupusa, oko 1.2 kg
  • 300 g junećeg mesa od buta
  • 1 krupnija glavica crnog luka
  • 1 krupnija nakisela jabuka 
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike domaćeg ajvara
  • 0.5 dl gustog soka od paradajza
  • 1/2 kašičice kima
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 1/2 kašičica soli
završna nota:
  • 1 kašika iseckane mirodjije i (ili) peršuna

Količine su za 3-4 porcije. Kuvanjem se prvobitna količina sastojaka uveliko smanjuje.
Ajvar možemo zameniti jednom pečenom, oljuštenom i sitno isečenom crvenom paprikom.

Priprema:

S kupusa skinuti uvenule i oštećene listove, isprati ga pod vodom i iseći na krupnije komade.

Meso isprati i posušiti kuhinjskom hartijom, zatim ga očistiti od masnoće i žilica, pa iseći na komade 2x2 cm.

Luk oljuštiti, isprati i iseći na krupne kriške. Ukoliko nemamo spremljen ajvar, crvenu papriku ispeći, oljuštiti i sitno iseći. Na kraju, oljuštiti jabuku, pa je iseći na četvrtine i očistiti od semenki.

U veći lonac sipati dve kašike ulja i poredjati 2/3 isečenog kupusa. Preko kupusa staviti luk i ajvar, a preko njih poredjati meso i isečenu jabuku. Posoliti, pobiberiti, dodati kim. Završiti redjanje s preostalom 1/3 kupusa, pa preliti jednom kašikom ulja. 

U pola litre vode dodati sok od paradajza, promešati i sipati u lonac s kupusom. Poklopiti i staviti na ringlu. 

Kada jelo bude proključalo, smanjiti "na tiho" kuvanje. Kuvati 2-2.5 sata, dok tečnost gotovo ne ukuva, a zapremina kupusa se smanji upola. Svi sastojci će omekšati i stopiti se. Dosoliti ukoliko je potrebno. Dodati mirodjiju i (ili) peršun. Poslužiti toplo. 

Kod mene se jelo bez hleba :)











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF