Pogačice s nadevom od sira




Jedno vreme sam živela u Bagdadu, a recept koji sledi sam izabrala iz mnoštva recepata koje sam prikupila od naše kuvarice. Ovakve pogačice smo jeli za doručak, uglavnom petkom kad je bio neradni dan, odnosno vikend :)

Sastojci:
testo:
  • 1/2 paketića kvasca (20 grama)
  • 250 ml mleka
  • 1 ravna kašika šećera
  • 2 jaja
  • 120 g kisele pavlake 20% mm
  • 100 ml ulja
  • 1.5 kašičica soli
  • ~750 g namenskog brašna 
nadev:
  • 1 jaje
  • 200 g feta sira
završna nota:
  • 100 g putera
  • 1 žumance za premazivanje
  • krupna so za posipanje

Htela bih da naglasim da su pogačice nešto masnije zbog sloja putera u kome se peku, pa ostaje na vama da sami odredite količinu putera.

Od navedenih mera izaći će 26 većih pogačica. Polovinu je moguće zamrznuti. Na pobrašnjen poslužavnik poredjati gotove pogačice, premazati ih žumancetom i posuti krupnom solju, pa zalediti. Posle dva sata ih prebaciti u kesu, dobro je zatvoriti i vratiti u zamrzivač. Peći ih neodledjene, kako je opisano u receptu.

Priprema:

U lončiću smlačiti mleko, dodati kašiku šećera i izmrvljen kvasac. Mešati dok se kvasac ne bude rastopio, pa dodati dve kašike brašna, promešati, poklopiti i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

U većoj činiji razmutiti jaja, dodati mileram, so, ulje i narasli kvasac. Izmešati kašikom, pa dodavati malo po malo prosejano brašno, dok se smesa u činiji ne bude zgusnula. Prebaciti testo na radnu površinu. Zamesiti mekano, ali nelepljivo testo. Pokriti ga činijom, pa ostaviti 20 minuta da se udvostruči.

Napraviti nadev. U činijici izmutiti jaje viljuškom, pa dodati izmrvljen sir i sjediniti oba sastojka. S obzirom na to da je feta sir slan, nadev nije potrebno soliti.

Istopiti puter, pa ga sipati u neoštećen pleh, ili finu, veću, vatrostalnu posudu.

Izmutiti žumance za premazivanje s nekoliko kapi vode.

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Spustiti pregradu bliže donjem grejaču.

Oklagijom razviti testo debljine 1 cm. Modlicom, ili čašom prečnika 8 cm, vaditi pogačice. Na sredinu svake pogačice staviti 1/2 kašičice fila. Namazati rub pogačice žumancetom, pa preklopiti i lagano pritisnuti ivicu. Redjati pogačice u posudu s otopljenim puterom. Svaku pogačicu premazati žumancetom i posuti krupnom solju.

Ostatak testa ponovo razviti i ponoviti postupak. Najbolje bi bilo završiti iz dva puta, jer će testo svakim sledećim razvijanjem biti žilavije.

Peći pogačice 20 minuta, ili dok ne porumene odozgo, ali i odozdo.















1 komentar:

  1. Ovako je drugima ispalo - sa Kulinarike :)

    Umag-0280 21.10.18. 16:40
    Čim sam ih vidjela, prije nekoliko dana, baš su me ... primamile i kako vikendom obično "padne" neki slaniš ovo se pokazalo idealnim. I je. Jednostavno-prefino. Hvala na receptu bit će ponovljen jer je ušao na moju "top listu" . Puno pozdrava.

    Slika

    http://i65.tinypic.com/34o7j9v.jpg

    @Umag-0280 ... Hvala i tebi na poverenju :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF