Torta od testenine i mlevenog mesa




Još jedan jednostavan a ukusan, kako samo testenina može biti, recept iz stare porodične beležnice :) 

Sastojci:
meso:
  • 200-250 g junećeg mlevenog mesa ili 250 g junećeg buta
  • 1 sitnija glavica crnog luka
  • 1 kašika ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat mlevene paprike
torta:
  • 250 g italijanskih makarona (pipe rigate)
  • dinstano mleveno meso
  • 2 krupnija jaja
  • 160 ml mleka
  • 50 g putera
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice bibera
  • prstohvat svežeg muskatnog oraha
preliv:
  • 30 g putera
  • 20 g brašna (dve vršne kašike)
  • oko 500 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašike ukuvanog soka od paradajza ili paradajz-pirea 
  • 1 kašika iseckanog peršuna (nije obavezno)
dekoracija:
  • 1 manji kiseli krastavac
  • nekoliko tankih listova kačkavalja

Ako je u pitanju predjelo biće 8 parčića torte - za 8 osoba, a ukoliko je torta obrok uz neku finu salatu, onda je za 3-4 osobe. 

Priprema:

Priprema mesa
Isprati komad junetine pod hladnom vodom, pa posušiti kuhinjskom hartijom. Očistiti od žilica i masnoće i samleti u čoperu, ili na mašini za mlevenje. Na tihoj vatri zagrejati ulje, pa dodati sitno iseckan crni luk. Dinstati nekoliko minuta, zatim dodati mleveno meso i mlevenu papriku, pa nastaviti s dinstanjem desetak minuta. Posoliti i skloniti s vatre.

Priprema torte 
Skuvati makarone u slanoj vodi prema uputstvu proizvodjača, a vreme kuvanja skratiti za koji minut od onog koje je napisano na ambalaži. Ne bi trebalo da kuvanje bude duže od 8 minuta. Procediti ih i malko ohladiti.

Dok se makarone kuvaju sjediniti ostale sastojke i uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Namazati kalup prečnika 22 cm uljem i pokupiti višak papirnim ubrusom. Nije loše ni kad se postavi pek-papir na samo dno, jer testo ima sklonost ka lepljenju. U tom slučaju samo ćemo pažljivo odvojiti tortu od ivice kalupa i lako će da isklizne napolje.

Istopiti puter u šerpici, ili u mikrotalasnoj pećnici, pa ga ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

U činiji viljuškom izmutiti jaja, dodati mleko, so, biber, sveže izrendan muskatni orah i sitno izrendan tvrdi žuti sir. Dobro izmešati, pa sipati otopljen i prohladjen puter. Izmešati ocedjene makarone i dinstano mleveno meso, pa dodati u smesu s jajima. Sve fino sjediniti i sipati u pripremljen kalup.

Tortu ćemo kuvati u vodenoj kupki u rerni, tako što ćemo posudu s tortom staviti u veći pleh, koji ćemo dopola napuniti vodom i ubaciti u zagrejanu rernu. Vreme kuvanja/pečenja je 25-30 minuta. Prednost kuvanja "na pari" u rerni je u tome što jelo ne može da izgori ili da se zapeče, a biće skuvano.

Dok se torta peče, kuvati na tihoj vatri 200 ml soka od paradajza, sve dok tečnost ne bude sasvim isparila. Dodati prstohvat soli i šećera. Paziti da na kraju ne zagori. 

Pečenu tortu ostaviti u kalupu desetak minuta - zato što se vruća može raspasti prilikom vadjenja iz kalupa, pa je izvrnuti na dasku ili na tacnu, s donjim delom torte okrenutim prema gore. Okrenuti tanjir naopako da bi preliv skliznuo dalje od torte.

Sada pripremiti preliv koji ne sme da čeka, jer se hladjenjem zgušnjava i neće biti moguće namazati ga preko torte. Iz istog razloga ne odugovlačiti u toku premazivanja.

Priprema preliva

Na tihoj vatri istopiti puter, dodati brašno i pržiti par minuta pazeći da brašno ne izgori, a ne bi trebalo ako je "tiha vatra". Sipati po malo mleka i energično mešati varjačom. Smesa će biti vrlo gusta, pa ćemo je dodavanjem mleka i stalnim mešanjem dovesti do potrebne gustine, a to je preliv koji je dovoljno gust da se ne razliva, a dovoljno redak da klizi s varjače. 

Posoliti, dodati ukuvan sok od paradajza i peršun. Premazati tortu odmah.

Dekoracija

Modlicom izvaditi 8 cvetića iz tankih listova kačkavalja. Iseći 8 kolutića od krastavca. Na ivicu prelivene torte poredjati cvetiće, a preko njih staviti kolutiće krastavca. 

Poslužiti odmah, ili tortu čuvati u frižideru do posluženja, pod zvonom da se ne bi osušila.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF