Piletina s kajmakom




Recept je veoma komforan, jelo se brzo priprema bez stajanja uz šporet, a svojim ukusom nadmašuje najzahtevnije specijalitete. Meso je toliko meko i sočno da se može seći viljuškom, a diskretna aroma belog luka neće uticati na naš društveni život :)

Sastojci:
  • 600 g pilećeg belog mesa (3-4 fileta)
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 30 g putera
preliv:
  • 150 g kajmaka 
  • 100 g kisele pavlake
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 2 kašike prezli
  • prstohvat soli
  • prstohvat majčine dušice
prilog:
  • kuvani krompir

Navedene mere su za 4 osobe, a količine se mogu menjati prema potrebi i broju ukućana. Na slikama je polovina mere, odnosno ručak za 2 osobe.

Priprema:

Isprati piletinu pod hladnom vodom i posušiti je kuhinjskim ubrusom. Odstraniti žilice i masnoću. Svaki filet zaseći nožem po sredini i rastvoriti. Formirati šnicle laganim lupanjem mesa tučkom. Posoliti i pobiberiti. 
Istopiti puter. Podmazati posudu u kojoj ćemo peći piletinu.

Svaku šniclu zaliti puterom i stavljati u pripremljenu posudu. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Priprema preliva
Beli luk očistiti i vrlo sitno iseći. Prezle prosejati da bismo dobili najfinije mrvice.
U činiji pomešati kajmak i kiselu pavlaku. Dodati iseckan beli luk i so. Proveriti da li je preliv dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Preliv rasporediti preko mesa u pekaču. Odozgo posuti prezlama i majčinom dušicom.

Staviti meso s kajmakom u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta. 

Dok se piletina bude pekla skuvati oguljen krompir u slanoj vodi. Nije potrebno praviti pire, nego ćemo vruć, skuvan, krompir preliti otopljenim kajmakom i saftom koji će se pojaviti nakon pečenja mesa. Servirati odmah uz sezonsku salatu.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF