Palenta sa dinstanim pečurkama




Kukuruz je stigao iz Meksika u vreme kolonizacije Amerike, a kačamak (kaçamak) je turska reč za ukuvano kukuruzno brašno. Ovo jelo spada u tradicionalna jela u Srbiji, kao i širom Evrope. Naziv palenta ili polenta usvojili smo iz italijanskog jezika. 

Palenta je bila uobičajeni obrok siromašnih, a danas spada u visokovrednu, prirodnu i zdravu ishranu. Jede se s mlekom, jogurtom, dinstanim povrćem, kajmakom, sirom, ili kao prilog uz glavno mesno jelo sa saftom.

Kačamak ili palenta je dijetalna hrana, dobra za pročišćavanje krvnih sudova od masnoće, a povoljno utiče na dužinu života. Za vreme posta biće idealan obrok.

U receptu koji sledi - mekano skuvana palenta, blagog ukusa, kombinovana je sa aromatičnim, dinstanim, pečurkama, koje će jelu pojačati ukus.

Sastojci:
palenta:
  • 100 g instant palente
  • 450 ml vode
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika putera ili maslinovog ulja
pečurke:
  • 250 g šampinjona
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
  • 1 kašičica suve majčine dušice
prilog:
  • krem sir ili mileram

Navedene mere su za 2 osobe. Kod kuvanja palente je odnos s vodom 1:4, tako da se količina može podesiti individualno. 
U receptu su navedeni šampinjoni, ali dolazi u obzir bilo koja vrsta jestivih pečuraka. 

Priprema:

Priprema pečuraka
Iako je za pečurke uvreženo pravilo da se ne peru - nego samo brišu, u mojoj kuhinji tako nešto nije moguće. Oprati pečurke ispod hladne vode, pa ih staviti na kuhinjski ubrus da se ocede. Ako ima dovoljno vremena za pripremu, skinuti kožicu s klobuka, jer su šampinjoni tako svarljiviji. Iseći ih na četvrtine.

Očistiti beli luk i sitno iseći. Na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, dodati beli luk i pržiti dok ne zamiriše. Dodati isečene šampinjone i dinstati poklopljene dok ne puste svoje sokove. Skloniti poklopac, pa dodati so, biber i majčinu dušicu. Dinstati, mešajući, dok ne ispari sva tečnost. 

Priprema palente
Izmeriti instant palentu. U šerpi dovesti do ključanja 4 puta više vode. Smanjiti na tiho, pa dodati so, puter, ili maslinovo ulje. Dodavati malo po malo izmerenu palentu, stalno mešajući. Kuvati 2-3 minuta dok se ne zgusne. Proveriti da li je palenta dovoljno slana, pa dosoliti ako je potrebno.

Palentu sipati na tanjir dok je vruća, jer se hladjenjem zgušnjava i neće moći da se oblikuje. Preko palente rasporediti dinstane pečurke. Servirati odmah uz mileram ili krem-sir. 
Jela s pečurkama se ne podgrevaju.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF