Francuski krompir




Ručak iz kuhinje moje mame, kome smo se kao deca uvek radovali, a isto tako se raduju i moja deca. Ovo je vrlo ukusan način za pripremu sočnog krompira i ne zahteva mnogo vremena. 
Recept za "francuski krompir" se odlično uklapa s uskršnjim praznikom i ostatkom kuvanih jaja, pod uslovom da su bila dobro skuvana, obojena prirodnim bojama, čuvana u frižideru i upotrebljena najkasnije do utorka-srede nakon praznika.

Sastojci:
  • 6-8 krompira srednje veličine (800-900 g)
  • 3 tvrdo kuvana jaja
  • 150-200 g feta sira
  • 100 g tvrdog žutog sira
  • 50 g suve mesnate slanine (može bez slanine)
  • 3 kašike ulja
  • 1.5 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 kašika svežeg ili suvog peršuna
preliv:
  • 2 jaja
  • 200 g kisele pavlake
  • prstohvat soli

Navedene količine mogu da se menjaju - smanjuju ili povećavaju, uz posebnu pažnju u vezi sa srazmerom sastojaka. Na slikama je 2/3 od pune mere, u posudi dimenzija 21 x 15 x 6 cm, za 2 - 3 osobe.

Priprema:

Dobro skuvati jaja.

Krompir oguliti i iseći na kriške debljine 3 milimetara, pa ih preliti hladnom vodom tek da budu pokrivene, a zatim posoliti i zagrejati do ključanja. Kad voda bude proključala smanjiti vatru i kuvati kriške krompira do 5 minuta, vodeći računa da se krompir ne raspadne, jer ćemo u tom slučaju dobiti pire krompir, a to nam nije potrebno. Odmah ocediti vodu i nastaviti s pripremom, odnosno, ne čekati da se krompir ohladi. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C. Namazati posudu za pečenje uljem.

Po dnu tepsije poredjati suvu, mesnatu slaninu isečenu na kriške. Jelo je odlično i bez slanine. 


Polovinu upola skuvanog krompira poredjati preko slanine. Odozgo poredjati jaja isečena na kolutove. Malo posoliti, pobiberiti, posuti peršunom.
Krupno izrendati tvrdi žuti sir - kačkavalj. Poredjati kriške feta sira, ili krupno izrendati. Od vrste sireva će zavisiti koliko ćemo da posolimo sve slojeve. Poredjati drugu polovinu krompira. Lagano pritisnuti rukom odozgo. Blago posoliti i preliti kašikom ulja.

Umutiti jaja, dodati mileram, pa začiniti prstohvatom soli. Preliti preko krompira.

Peći pola sata, ili dok krompir ne porumeni odozgo. Servirati nakon što krompir bude malo odstajao.

Uz zelenu ili kupus salatu, biće to savršen obrok. 

Ukoliko postoji potreba za redukcijom masnoće, komotno izostaviti slaninu, a jak feta sir zameniti mladim sirom od obranog mleka. 

Ovo jelo se ne greje ponovo.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF