Vanili kiflići




Da li se sećate vremena kada smo na kioscima kupovali Bazar, Svijet i Praktičnu ženu? :) Nije to bilo baš toliko davno, a našim mamama su pomenuti časopisi bili izvor izuzetno vrednih recepata i saveta u vezi sa vodjenjem domaćinstva, sve ono što danas nalazimo na internetu. Moja mama je isecala odabrane recepte iz časopisa i lepila ih u svoju sveščicu koju sam i ja katkad dopunjavala, tako da sam sada vlasnica mnogo starih, tradicionalnih, posebnih, odličnih recepata s našeg podneblja. 
Iz hrvatskog časopisa "Svijet" predstavljam recept originalnog naziva "vanili kiflići" kojem nisam želela da menjam naslov jer je baš simpatičan :) 

Sastojci:
  • 300 g mekog brašna
  • 200 g putera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 80 g šećera
  • 1 belance
  • prstohvat soli
  • 3 kašike mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta ruma
finale:
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g prah šećera

Navedene mere su za ~42 kiflice.

Priprema:

Orahe pregledati i očistiti od komadića ljuske koji uvek zalutaju, pa ih samleti na mašinici ili u čoperu. Puter izvaditi ranije iz frižidera. Pripremiti pleh od šporeta i postaviti pek-papir. Prosejati brašno.

U činiji razmrviti 2/3 brašna s puterom, odnosno utrljati jedno u drugo. Ostaviti 1/3 brašna za dodavanje i kasnije mešenje. Čvrsto umutiti mikserom belance s prstohvatom soli, pa dodati brašnu i puteru. Dodavati redom: mleko, šećer, rum i orahe, pa zamesiti čvrsto i nelepljivo testo. 

Uključiti rernu da se greje na 175°C.

Od testa uzimati komadiće i valjati kuglice veličine oraha, koje valjkasto razviti i blago saviti vrhove. Redjati na pripremljen pleh. Staviti kiflice u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta uz stalno nadgledanje. Kad vrhovi na kiflicama porumene, izvaditi pleh iz rerne.

Pečene kiflice odmah uvaljati u prah šećer koji je pomešan s vanilin šećerom. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF