Jednostavna susam salata




S malim zakašnjenjem pridružujem se dogadjaju na Kulinarici "stol za Ivanu" :)
Izabrala sam da pripremim Ivanin recept pod nazivom "salata od kukuruza i susama", jer sam, kao i ona, ljubiteljka susama :) 
Nenametljivog izgleda, ali sasvim posebnog ukusa, ova salata zaslužuje mesto na svečanoj trpezi. 

Sastojci:
  • 1 konzerva kukuruza srednje veličine ili 1 šolja od 250 ml zaledjenog kukuruza
  • 3 krompira srednje veličine
  • 2 tvrdo kuvana jajeta
  • 100 g prženog susama
  • 3-4 kisela krastavca srednje veličine
  • 100 g majoneza
  • 100 g kisele pavlake
  • 1/2 kašičice soli

Navedene mere su za 4 osobe. Lično, ne volim kad u salati ima previše majoneza, ali to su finese koje se doteruju na kraju, svako prema svom ukusu.

Priprema:

Susam propržiti na suvom tiganju dok zrna ne počnu da pucketaju, ili tek malo porumene. Potrebno je stalno mešati da bi se zrna ujednačeno ispržila. Ostaviti da se ohladi. 

Oprati i oljuštiti krompir, pa ga iseckati na kockice 1 x 1 cm. Staviti kockice u hladnu posoljenu vodu i zagrejati do ključanja. Smanjiti vatru i kuvati krompir desetak minuta, vodeći računa da se ne prekuva. Bockanjem kockica često proveravati u kojoj su fazi kuvanja. Procediti i ostaviti da se ohlade. 

Kukuruz iz konzerve isprati i ocediti. Zaledjen kukuruz staviti u ključalu, blago posoljenu vodu i kuvati 2-3 minuta od trenutka kad voda ponovo proključa. Procediti i ostaviti da se ohladi. 

Jaja kuvati 10-15 minuta da bi bila tvrdo skuvana. Preliti ih hladnom vodom i ostaviti da se ohlade. Oljuštiti ih i iseći na kockice.

Kisele krastavce sitno iseckati. 

Sve sastojke staviti u veću činiju. Posebno izmešati majonez i kiselu pavlaku, pa time preliti salatu. Posoliti je i lagano promešati. Pokriti činiju i salatu ohladiti u frižideru. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF