Salata "gost za stolom"



"Gost za stolom" je svečana, dekorativna, slojevita salata prema maštovitom ruskom receptu. Lepa, sočna i ukusna, ova salata je napravljena od jednostavnih i pristupačnih sastojaka. Priprema je laka, ali zahteva malo više vremena zbog neizbežnih koraka u toku pripreme.

Sastojci:

  • 400 g pilećeg belog mesa
  • 5 jaja
  • 150 g tvrdog žutog sira, kačkavalja, trapista
  • 3-4 šargarepe
  • 150 g ocedjenog kukuruza iz konzerve
  • 1 vezica peršuna
  • so prema ukusu
  • biber prema ukusu
  • oko 250 g majoneza

mariniran crveni luk:

  • 1 krupniji crveni luk
  • 1 kašičica šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta
  • oko 100 ml vode

ukrašavanje:

  • 7-9 komada čeri paradajza
  • 1 vezica peršuna
  • 1/4 crvene paprike
  • 2 kašike kuvanih rendanih belanaca
  • 1 kašika kukuruza iz konzerve

Navedene mere su za salatu prečnika 18 cm, ili za 8 osoba. Najbolje je napraviti salatu dan ranije, a to je i vrlo zgodan detalj ako pripremamo nekoliko jela.

Priprema:

Pripremiti sve sastojke za salatu. Skuvati "tvrdo" jaja i ostaviti ih da se ohlade. Skuvati šargarepu pazeći da se ne prekuva, ocediti, poklopiti i ostaviti da se ohladi.

Priprema mariniranog luka:

Oljuštiti i isprati crveni luk, zatim ga sitno iseći i staviti u činijicu. Dodati so, šećer, jabukovo sirće i vodu. Promešati, poklopiti i ostaviti najmanje 15 minuta da se luk marinira.

Priprema piletine:

Skuvati pileće belo meso. Kada ga već kuvamo, šteta je da ne napravimo supu ili bujon, koji ćemo spremiti u zamrzivač i upotrebiti za neko drugo jelo. Ovaj korak možemo uraditi dan ranije. 

Belo meso isprati pod vodom i očistiti od viška masnoće. Staviti u lonac u kome ćemo kuvati supu. Dodati očišćenu šargarepu, očišćen paškanat i (ili) koren peršuna i nekoliko zrna bibera. Manju glavicu crnog luka s ljuskom dobro oprati i prepoloviti. Svaku polovinu prepeći na vrućoj ringli i dodati u lonac. Dodati 1.5 litar vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i lagano kuvati najmanje 30 minuta. Procediti bujon i završiti supu dodavanjem začina, rezanaca ili knedli, ili ga ohladiti i sipati u plastične posude s poklopcem, a zatim zamrznuti za neku drugu priliku. Skuvano pileće meso pokriti, ili umotati u plastičnu foliju da se ne bi osušilo do upotrebe.  

Ohladjenu kuvanu piletinu iseći na sitne komade, malo posoliti, pobiberiti i promešati. 

Peršun dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom i sitno iseći.

Procediti marinirani crveni luk.

Šargarepu krupno izrendisati, malo posoliti, pobiberiti i promešati.

Kukuruz iz konzerve ocediti, isprati i ostaviti na cediljci da dobro otkaplje. Jednu kašiku kukuruza odvojiti za ukrašavanje salate. 

Tvrdo kuvana jaja razdvojiti na žumanca i belanca. Žumanca sitno izrendisati, a belanca krupno. Odvojiti dve kašike belanaca za ukrašavanje salate.

Tvrdi žuti sir sitno izrendisati.




Slaganje salate:

  1. Piletina i majonez
  2. Peršun, marinirani luk i majonez
  3. Šargarepa i majonez
  4. Konzervirani kukuruz i majonez
  5. Belanca i majonez
  6. Tvrdi žuti sir i majonez
  7. Žumanca i majonez
  8. Ukrašavanje

Kada smo pripremili sastojke za sve slojeve, počećemo da redjamo sloj po sloj salate. Za oblikovanje ćemo upotrebiti obruč prečnika 18 cm, koji ćemo staviti na tanjir za serviranje salate. Ako imamo acetatnu foliju, stavićemo je s unutrašnje strane obruča. 

Prvi sloj će biti seckano pileće meso, koje ćemo ravnomerno rasporediti po tanjiru unutar obruča. Meso pritisnuti kašikom, ili dnom široke čaše. Premazati tankim slojem majoneza. Sledeći sloj biće od peršuna i mariniranog luka. Ravnomerno rasporediti tanak sloj majoneza. Treći sloj biće od šargarepe, koju ćemo utapkati kašikom. Premazati tankim slojem majoneza. Preko šargarepe ravnomerno rasporediti ocedjen kukuruz i premazati tankim slojem majoneza. Peti sloj biće od rendanih belanaca. Utapkati ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza. Preko belanaca rasporediti fino rendan tvrdi sir, koji ćemo utapkati i premazati tankim slojem majoneza.  Poslednji, sedmi sloj, biće od sitno rendanih žumanaca. Pritisnuti ih kašikom i premazati tankim slojem majoneza.

Ukrašavanje:

U zavisnosti od njihove veličine, oprati 7 - 9 komada čeri paradajza, posušiti ih papirnim ubrusom i prepoloviti oštrim nožem. Polovine poredjati presečenom stranom na ubrus, koji će upiti višak tečnosti. Obratiti pažnju da se papir ne zalepi.

Vezicu peršuna dobro oprati, posušiti papirnim ubrusom i sitno iseći.

Oprati crvenu papriku, posušiti je, odseći deo i iseći ga na sitne kockice. 

Rasporediti polovine čeri paradajza po obodu salate, uz samu ivicu obruča. Rasporediti iseckan peršun u drugom krugu, a i izmedju čeri paradajza. U sledeći krug staviti iseckanu crvenu papriku. U centralni krug rasporediti izrendane belance koje smo ranije odvojili, a u sam centar staviti kukuruz iz konzerve, koji smo, takodje, ranije odvojili. 

Kalup sa salatom prekriti plastičnom folijom i staviti u frižider do serviranja - najmanje 3 sata, a najbolje preko noći. Pre serviranja pažljivo skinuti obruč sa salate. Salata se može slagati u činiji prečnika 18 cm, koju smo prethodno obložili plastičnom folijom, s tim što slojeve redjamo obrnutim redom da bi bili kao na slici kad okrenemo činiju i prebacimo salatu na tanjir, a ukrašavanje ostavljamo za sam kraj - tek pošto salata bude prenoćila u činiji u frižideru.
 












Broj komentara: 7:

  1. Ova salata-tortica je da se raspametis... prava kruna svecanog stola.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Divno izgleda...baš bih volela da vidim presek, ako imaš, molim te postavi negde...hvala ti i prijatno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, Zorice 🌹. Presek je isti, slojevit, kao što salata izgleda na postavljenim slikama. Htela sam da završim s receptom, pa sam kratko po slaganju salate skinula obruč i fotkala salatu. Sekla sam je tek sutradan, kad je odležala u frižideru.

      Izbriši
    2. PS. Nikako ne seći salatu preko čeri paradajza, nego izmedju njih.

      Izbriši
  3. Fenomenalno izgleda, pravi raj za oči i nepca. Bravo!

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF