Avgolemono supa




Jednostavna i zasitna krem-supa od pirinča, jaja i limuna iz svetogorskog kuvara. 
Monasi ne jedu meso, tako da je ova supa vegetarijanska. 
Supa se brzo priprema i odličan je izbor za laganu večeru. 

Sastojci:
  • 110 g pirinča okruglog zrna
  • 750 ml vode
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1 kaf. kaš. putera ili 1-2 kašike maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • sok od 1/2 manjeg limuna
  • 50 g feta sira
  • prstohvat sveže mlevenog bibera
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • feta sir za posipanje

Navedene mere su za 3 činijice supe. Ukoliko je potrebno više porcija, srazmerno povećati sve sastojke. 

Priprema:

Mnogo se piše o upotrebi pesticida na poljima gde uzgajaju pirinač, a dobrim ispiranjem uklonićemo jedan deo. Drugi deo ćemo ukloniti kuvanjem pirinča i odlivanjem vode. Medjutim, za supu nam je potrebna i voda, pa sam se opredelila da bacim prvu vodu, kao što radimo kod kuvanja pasulja.

Izmeriti pirinač pa ga dobro isprati pod vodom, sve dok tečnost ne bude bistra. Staviti pirinač u šerpu, dodati 5 puta više vode i kuvati, mešajući, 4-5 minuta. Procediti pirinač i vratiti u šerpu. Sipati 750 ml vruće vode i nastaviti s kuvanjem. Kad voda proključa smanjiti vatru i dodati so. Kuvati desetak minuta, a na kraju dodati puter i skloniti s vatre.


U medjuvremenu, pripremiti avgolemono.
Mikserom penasto umutiti belance u činiji, pa dodati 1 kašiku soka od limuna i mutiti još malo. Dodati žumance i dobro sjediniti sastojke. Kašikom dodavati vruću tečnost iz šerpe s pirinčem, sve vreme muteći mikserom. Biće dovoljno 6-7 kašika. Sipati smesu iz činije u šerpu s pirinčem i promešati. Vratiti šerpu na ringlu. Odmah dodati izmrvljen feta sir. Stalno mešajući kuvati supu na tihoj vatri 5-10 minuta, ili dok se ne bude zgusnula. Skloniti s vatre. Začiniti peršunom i biberom, pa proveriti da li je supa dovoljno slana. Dodati preostali sok od limuna. Servirati, a s vrha posuti krupno rendanim feta sirom. 

Kao što se i kod sutlijaša desert hladjenjem zgušnjava, isto će biti i kod ove supe s pirinčem, pa nije poželjno da dugo stoji. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF