Monasi ne jedu meso, tako da je ova supa vegetarijanska.
Supa se brzo priprema i odličan je izbor za laganu večeru.
Sastojci:
- 110 g pirinča okruglog zrna
- 750 ml vode
- 1 kaf. kaš. soli
- 1 kaf. kaš. putera ili 1-2 kašike maslinovog ulja
- 1 jaje
- sok od 1/2 manjeg limuna
- 50 g feta sira
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 1 kašika iseckanog peršuna
- feta sir za posipanje
Navedene mere su za 3 činijice supe. Ukoliko je potrebno više porcija, srazmerno povećati sve sastojke.
Priprema:
Mnogo se piše o upotrebi pesticida na poljima gde uzgajaju pirinač, a dobrim ispiranjem uklonićemo jedan deo. Drugi deo ćemo ukloniti kuvanjem pirinča i odlivanjem vode. Medjutim, za supu nam je potrebna i voda, pa sam se opredelila da bacim prvu vodu, kao što radimo kod kuvanja pasulja.
Izmeriti pirinač pa ga dobro isprati pod vodom, sve dok tečnost ne bude bistra. Staviti pirinač u šerpu, dodati 5 puta više vode i kuvati, mešajući, 4-5 minuta. Procediti pirinač i vratiti u šerpu. Sipati 750 ml vruće vode i nastaviti s kuvanjem. Kad voda proključa smanjiti vatru i dodati so. Kuvati desetak minuta, a na kraju dodati puter i skloniti s vatre.
U medjuvremenu, pripremiti avgolemono.
Mikserom penasto umutiti belance u činiji, pa dodati 1 kašiku soka od limuna i mutiti još malo. Dodati žumance i dobro sjediniti sastojke. Kašikom dodavati vruću tečnost iz šerpe s pirinčem, sve vreme muteći mikserom. Biće dovoljno 6-7 kašika. Sipati smesu iz činije u šerpu s pirinčem i promešati. Vratiti šerpu na ringlu. Odmah dodati izmrvljen feta sir. Stalno mešajući kuvati supu na tihoj vatri 5-10 minuta, ili dok se ne bude zgusnula. Skloniti s vatre. Začiniti peršunom i biberom, pa proveriti da li je supa dovoljno slana. Dodati preostali sok od limuna. Servirati, a s vrha posuti krupno rendanim feta sirom.
Kao što se i kod sutlijaša desert hladjenjem zgušnjava, isto će biti i kod ove supe s pirinčem, pa nije poželjno da dugo stoji.
Nema komentara:
Objavi komentar