Jednostavna, sočna, salata od cvekle




Cvekla je izuzetno lekovito povrće, a ono po čemu je od davnina poznata je njena magična sposobnost u jačanju krvne slike. Može da se jede kuvana ili sirova.

U ovom receptu biće reči o jednostavnoj salati od kuvane cvekle.

Sastojci:
  • 400 g cvekle
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3-4 kašike balzamiko ili jabukovog sirćeta
  • 1/2 kaf. kaš. kima
  • 1/2 kaf. kaš. soli

Kod kupovine cvekle obratiti pažnju, pored čvrstine gomolja, na veličinu. Da bi svi plodovi u loncu bili skuvani u isto vreme, potrebno je da budu iste veličine, stoga birati cveklu sličnih dimenzija.

Sa cveklom treba biti pažljiv, jer će da zacrveni sve što bude bilo u kontaktu s njom. Posle držanja cvekle u rukama, obavezno ih oprati, da ne bismo crvenu boju preneli na druge stvari. 

Priprema:

Dobro oprati cveklu. Ne ljuštiti je, niti joj skidati repove. Zagrejati vodu u loncu koji je taman toliki da u njega stanu sve cvekle, i prst vode preko njih. Vodu ne soliti. Kuvati cveklu na tihoj vatri, poklopljenu, oko sat vremena, a zatim bocnuti gomolj nožem i ako nož bude lako ušao - kuvanje je završeno. Ocediti vodu i ostaviti cveklu da se ohladi.

Oljuštiti je, a to bi trebalo da bude vrlo lak posao. Iseći je na kriške ili na kockice.

Izdrobiti kim tučkom ili oklagijom, pa ga dodati isečenoj cvekli.

U čistoj teglici s poklopcem napraviti preliv. U teglicu sipati ulje, sirće i so, zatvoriti je i snažno protresti dok se sastojci ne budu sjedinili. Preliti preko cvekle, pa promešati.

Salata će biti još ukusnija ako odstoji nekoliko sati u frižideru prekrivena folijom.









2 komentara:

  1. Anonimno6/6/17

    Cvekla je bila omiljenopovrće moga tate. I mi je volimo. Ja je obično pečem celu u rerni . Lepa salatica

    OdgovoriIzbriši
  2. :thumb-up:

    Zaista je lepa, a može i da stoji u frižideru nekoliko dana, u staklenoj tegli s poklopcem.

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF