Potaž od pečene šargarepe




Kao i sve ostale krem-supe i ova je lagana, kremasta, ukusna i zgodna kao obrok u bilo koje doba dana. Pečena šargarepa donosi sasvim nove nijanse i malko pojačava slatkoću supe. Hrskavi krutoni sa slaninom dodaju taman toliko težine da supa ne bude previše lagana :)

Sastojci:
pečena šargarepa:
  • 400 g očišćene šargarepe (4 kom. srednje veličine)
  • 2 krupnija čena belog luka s ljuskom
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika majčine dušice
krutoni sa slaninom:
  • 3 kriške hleba
  • 6 šnita mesnate suve slanine
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
potaž:
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 400 g ispečene šargarepe
  • 2 krupnija čena ispečenog belog luka
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 500 ml vode ili domaćeg bujona
završna nota:
  • 2 kašike kisele pavlake
  • sok od 1/4 limuna
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Navedene mere su za 2 porcije.

Priprema:

Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Uključiti da se greje rerna na 200°C.
Očistiti i oprati šargarepu, pa je iseći na deblje štapiće. Posuti majčinom dušicom, poprskati uljem i izmešati na plehu. Dodati dva čena belog luka u ljusci.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, ili dok štapići ne omekšaju i porumene. Ne dozvoliti da izgore.

Pripremiti krutone. Sredinu hleba iseći na štapiće, po dva komada od svake sredine. Po sredini štapića omotati slaninu i pričvrstiti čačkalicom. Nakapati uljem i posuti biberom.
Na manji pleh staviti hartiju, poredjati štapiće, a zatim staviti pleh u već zagrejanu rernu na 200°C. Peći desetak minuta, ili dok hleb ne porumeni, a slanina postane hrskava. Izvaditi pleh iz rerne i položiti štapiće na kuhinjski ubrus. Izvaditi čačkalice.

U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, pa dodati sitno isečen crni luk. Dinstati dok luk ne bude omekšao, zatim dodati pečenu šargarepu i naliti s pola litre tople vode ili bujona. Oljuštiti ispečen beli luk, pa i njega staviti u šerpu. Poklopiti šerpu i kuvati supu na laganoj vatri 10 minuta. Isključiti ringlu a šerpa neka ostane još 5 minuta na ringli. Vrelu supu ohladiti nekoliko minuta, pa sadržaj prebaciti u blender. Izmiksati. Posoliti, dodati kiselu pavlaku i sok od limuna. Izmiksati. Ukoliko je supa previše gusta, dodavati po malo vruće vode u toku miksanja. Proveriti da li je potaž dovoljno začinjen. Dodati iseckan peršun.  

Servirati uz hrskave krutone.













2 komentara:

  1. Savršeni potaž za ove zimske dane :) A mirisi se šire kuhinjom dok se sprema :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF