Kao i sve ostale krem-supe i ova je lagana, kremasta, ukusna i zgodna kao obrok u bilo koje doba dana. Pečena šargarepa donosi sasvim nove nijanse i malko pojačava slatkoću supe. Hrskavi krutoni sa slaninom dodaju taman toliko težine da supa ne bude previše lagana :)
Sastojci:
pečena šargarepa:
- 400 g očišćene šargarepe (4 kom. srednje veličine)
- 2 krupnija čena belog luka s ljuskom
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika majčine dušice
- 3 kriške hleba
- 6 šnita mesnate suve slanine
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 manja glavica crnog luka
- 400 g ispečene šargarepe
- 2 krupnija čena ispečenog belog luka
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 500 ml vode ili domaćeg bujona
- 2 kašike kisele pavlake
- sok od 1/4 limuna
- 1 kašika iseckanog peršuna
Navedene mere su za 2 porcije.
Pripremiti pleh od šporeta i postaviti hartiju. Uključiti da se greje rerna na 200°C.
Očistiti i oprati šargarepu, pa je iseći na deblje štapiće. Posuti majčinom dušicom, poprskati uljem i izmešati na plehu. Dodati dva čena belog luka u ljusci.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći oko 30 minuta, ili dok štapići ne omekšaju i porumene. Ne dozvoliti da izgore.
Pripremiti krutone. Sredinu hleba iseći na štapiće, po dva komada od svake sredine. Po sredini štapića omotati slaninu i pričvrstiti čačkalicom. Nakapati uljem i posuti biberom.
Na manji pleh staviti hartiju, poredjati štapiće, a zatim staviti pleh u već zagrejanu rernu na 200°C. Peći desetak minuta, ili dok hleb ne porumeni, a slanina postane hrskava. Izvaditi pleh iz rerne i položiti štapiće na kuhinjski ubrus. Izvaditi čačkalice.
U šerpi na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje, pa dodati sitno isečen crni luk. Dinstati dok luk ne bude omekšao, zatim dodati pečenu šargarepu i naliti s pola litre tople vode ili bujona. Oljuštiti ispečen beli luk, pa i njega staviti u šerpu. Poklopiti šerpu i kuvati supu na laganoj vatri 10 minuta. Isključiti ringlu a šerpa neka ostane još 5 minuta na ringli. Vrelu supu ohladiti nekoliko minuta, pa sadržaj prebaciti u blender. Izmiksati. Posoliti, dodati kiselu pavlaku i sok od limuna. Izmiksati. Ukoliko je supa previše gusta, dodavati po malo vruće vode u toku miksanja. Proveriti da li je potaž dovoljno začinjen. Dodati iseckan peršun.
Servirati uz hrskave krutone.
Savršeni potaž za ove zimske dane :) A mirisi se šire kuhinjom dok se sprema :)
OdgovoriIzbriši:))) Istina :)
OdgovoriIzbriši