Paštašuta




Još jedno fino jelo koje je obeležilo moje detinjstvo :)
Tražeći informacije koje su u vezi s poreklom jela, naišla sam na pravu temu na sajtu gastro.hr, koju ću u par rečenica, ukratko, prepričati svim radoznalcima i zahvaliti autorima "tim vitaminoteke" na objašnjenju.
Jela s testeninom u italijanskoj kuhinji podeljena su u tri grupe - testenina s prelivima, sosovima ili umacima, čorbasta jela, čorbice s testeninom i jela s testeninom koja su zapečena u rerni. Najpopularnija je prva grupa jela koja se izvorno naziva "pastasciutta", ili testenina nasuvo. Dakle, paštašuta obuhvata sva jela s testeninom i umakom, koja nisu čorbasta ili zapečena u rerni.  Na našem podneblju, ipak, paštašuta predstavlja jedno jelo - testeninu s umakom od mlevenog mesa. Iako sadrže slične sastojke, paštašuta nije "bolonjeze", a razlika je u načinu pripreme, odnosno dužini kuvanja. Bolognese sos se kuva nekoliko sati na tihoj vatri, dok je za paštašutu potrebno manje od sat vremena.

Sastojci
  • 250 g italijanske testenine bilo kakvog oblika
  • 3-4 l vode
  • 1 kašičica soli
umak:
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • komadić korena celera
  • 1/2 šargarepe
  • 2 čena belog luka
  • 250-300 g junećeg mlevenog mesa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašičica slatke tucane paprike
  • 1/4 kašičice bibera
  • 1 svež paradajz
  • 200 ml gustog soka od paradajza
  • 1 kašičica suvog bosiljka ili majorana
  • 1 kašičica suvog origana
  • prstohvat šećera
finale:
  • narendani parmezan
  • 1 kašičica peršuna

Navedene mere su za 2 osobe, eventualno i jedno dete. 

Priprema:

Oljuštiti i isprati povrće. Crni i beli luk sitno iseckati, a šargarepu i celer sitno izrendisati. 
Komad junećeg buta isprati pod hladnom vodom, posušiti hartijom, skloniti masnoću i žilice, pa samleti u čoperu. Ukoliko imamo mekani deo junetine, možemo meso iseći na vrlo male kockice. Paradajz oljuštiti i iseći na kockice. Peršun posušiti i sitno iseći. 

Priprema sosa:
U tiganju na tihoj vatri zagrejati maslinovo ulje. Dodati sitno iseckan crni luk, pa dinstati nekoliko minuta. Dodati izrendisanu šargarepu i celer, koji će obogatiti ukus i nutritivnu vrednost umaka. Kad povrće omekša dodati beli luk, tucanu papriku, biber i mleveno meso. Posoliti.

Kada je tečnost iz mesa isparila, propržićemo meso s povrćem. Važno je da imamo dobar, nelepljiv tiganj, a svakako bi trebalo neprestano mešati. 

Sada dodati gusti sok od paradajza i kockice svežeg paradajza. Ako je potrebno, dodati malo vruće vode kako bi svi sastojci bili pokriveni. Dodati origano, bosiljak ili majoran, kao i prstohvat šećera. Dinstati dvadesetak minuta na tihoj vatri. Pokriti posudu mrežastim poklopcem zato što će umak prskati tokom ukuvavanja. Povremeno promešati. Proveriti da li je umak dovoljno slan. Skloniti s vatre i po želji dodati svež peršun.  

Skuvati testeninu prema uputstvu proizvodjača. Uopšteno, testenina se kuva u velikom loncu i dosta posoljene vode. Povremeno promešati testeninu. Tri do četiri puta u desetak minuta biće sasvim dovoljno. Procediti. 

Odmah sjediniti testeninu s toplim umakom i servirati uz narendani parmezan. Sezonska salata upotpuniće ovaj ukusan i bogat ručak. 











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF