Salata "Miami"




Lagana, osvežavajuća i koloritna salata, koja je pogodna za koktel proslave i sedeljke, a dobar je obrok tokom letnjih, visokih temperatura.
Recept za salatu "Miami" nalazi se u mojoj vremešnoj kulinarskoj literaturi, medju inostranim receptima koji nisu bliski našoj kuhinji. Bez predrasuda, mandarine se savršeno uklapaju u povrtni aranžman i fino se slažu sa ostalim sastojcima :)
Salata je dobra za detoksikaciju organizma i kod restriktivne ishrane, pa bi je trebalo ubaciti na jelovnik kao neizostavan dnevni obrok ili medjuobrok. 

Sastojci:
  • 600 g sitnijeg oljuštenog paradajza (6 komada)
  • 1-2 mandarine
  • 1/4 glavice zelene salate
  • 2 sitnija crna luka
  • 1 kašika kapara
  • 1 kašika iseckanog peršuna
preliv:
  • sok od 1 sitnijeg limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat šećera
  • 1/4 kašičice soli
  • prstohvat sveže mlevenog bibera

Količine sastojaka su namenjene za 4 osobe. 

Priprema:

Priprema preliva:
Oprati, preseći i iscediti limun. Dobijenom soku dodati maslinovo ulje, šećer, biber i so, pa fino promešati.

Priprema "Miami" salate:
Listove zelene salate dobro oprati u hladnoj vodi. 
Paradajz oprati i preliti vrelom vodom. Sačekati minut-dva, pa zameniti vodu hladnom, koja će zaustaviti proces "kuvanja" paradajza. S donje strane paradajza napraviti nožem krstić i odatle krenuti s ljuštenjem. Oljušten paradajz iseći na kriške.

Oljuštiti mandarine, pa ih razdvojiti na kriške.

Oljuštiti crni luk, pa ga iseći na tanke kolutove.

Obložiti činiju za serviranje listovima zelene salate. Poredjati kriške paradajza. Izmedju poredjati režnjeve mandarina. Dodati kolutiće luka i kapare. Posuti iseckanim peršunom. Pokriti činiju plastičnom folijom i ohladiti salatu tridesetak minuta u frižideru. Začiniti pripremljenim prelivom i servirati odmah. 













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF