Testo za perece isto je "masno testo" kao za štapiće i vrlo lako se mesi. Karakteristično za ovaj recept je to da se testo ne ostavlja da naraste.
Sastojci:
- 250 g putera
- 1 paketić svežeg kvasca od 40 g
- 150-200 ml mleka
- 1 kašika šećera
- 4 kašike ulja
- 2 žumanca
- oko 600 g prosejanog namenskog brašna
- 1.5 kašičica soli
- 1 žumance za premazivanje
- susam ili kim za posipanje
- krupna so za posipanje
Sastojci za 1/2 mere:
- 125 g putera
- 1/2 svežeg kvasca ili 20 grama
- 100 ml mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašike ulja
- 1 1/2 žumance
- oko 300 g prosejanog namenskog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 žumanca za premazivanje
- susam ili kim za posipanje
- krupna so za posipanje
Na slikama je izrada pereca od pola mere i izašlo je 25 komada dimenzija 7 x 4.5 cm.
Priprema:
Prosejati brašno. Izvaditi puter iz frižidera 20 minuta ranije. Za one koji su iskusniji u mešenju testa - mikser nije potreban.
U lončiću smlačiti mleko koje nikako ne bi trebalo da bude vruće, staviti šećer, izdrobiti kvasac i dobro promešati. Sipati dve kašike brašna, promešati i poklopiti. Kvasac će se vrlo brzo podići, pa ga dodati u činiju u koju su već stavljeni: omekšali puter, ulje i žumanca. Posoliti. Na mikser staviti spirale i mutiti uz dodavanje prosejanog brašna, dok god spirale mogu da se lagano vrte. Kada više ne budu mogle, prebaciti testo na radnu površinu i rukama mesiti uz dodavanje po malo brašna, dok ga testo bude primalo. Kada se testo više ne bude lepilo za prste i radnu površinu, stati s brašnom. Ovo testo se ne ostavlja da naraste, stoga, odmah nastaviti dalje.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Podmazati pleh od šporeta, ili staviti pek-papir.
U činijicu staviti žumace i kanuti nekoliko kapi vode, pa promešati. Ukoliko mesimo perece od polovine mere, već smo odvojili pola žumanceta, pa ga samo razrediti s nekoliko kapi vode. Pripremiti susam ili kim, kao i krupnu so.
Oklagijom razvući testo na 0.8-1.0 cm debljine. Modlicom vaditi perece i stavljati s razmakom na pleh.
Ostatak testa premesiti bez dodavanja brašna i ponoviti postupak. Tako raditi sve dok ima testa.
Namazati perece žumancetom i posuti krupnom solju, kimom ili susamom.
Staviti pleh u zagrejanu rernu.
Nadgledati pečenje pereca kroz staklo na rerni i ne udaljavati se od šporeta duže od 10 minuta, jer će vrlo brzo biti pečene.
Savet: Ukoliko perece zamrzavamo, složićemo ih na pobrašnjen plastični poslužavnik, premazati žumancetom i posuti solju, kimom, ili susamom, a zatim ćemo ih staviti na led. Posle sat vremena skinućemo ih s poslužavnika, staviti u kesu, dobro je zatvoriti i vratiti u zamrzivač. Pre upotrebe, odnosno pečenja, nije potrebno odmrzavanje.
Nema komentara:
Objavi komentar