Koloritna i zdrava salata, koja može da zameni prilog od variva uz pečeno meso, a i da pritekne u pomoć kada u frižideru nemamo sveže povrće za salatu. Džoker salata :)
Sastojci:
- 1 kg šargarepe
- ~600 ml vode
- 1/2 kaf. kaš. soli
preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- 1/2 kaf. kaš. soli
- prstohvat sveže mlevenog bibera
- 3 krupna čena belog luka
- 1 kašika iseckanog peršuna
Ukoliko nije u pitanju salata kao obrok, navedene mere su za 4 osobe.
Priprema:
Oljuštiti i oprati šargarepu, pa je iseći na tanke kolutiće - ali ne previše tanke, da se ne bi kasnije lomili. Kolutiće staviti u šerpu, preliti hladnom vodom tek toliko da ih pokrije, posoliti i zagrejati do ključanja. Smanjiti temperaturu i kuvati kolutiće još 7 minuta. S obzirom da je u pitanju salata, potrebno je da šargarepa ostane "al dente", što znači da ne bi trebalo da bude previše mekana, već čvrsta pod zubima. Probati, pa produžiti s kuvanjem još koji minut ukoliko je potrebno.
Odmah procediti kolutiće i ostaviti ih da se ohlade.
Za to vreme pripremiti preliv. Oprati peršun i sitno ga iseckati. Oljuštiti beli luk, pa i njega sitno iseći. U činijici pomešati sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber, beli luk i peršun.
Ohladjene kolutiće šargarepe prebaciti iz cediljke u činiju, pa ih preliti pripremljenim prelivom i dobro promešati.
Činiju pokriti plastičnom folijom i držati u frižideru do upotrebe.
Nema komentara:
Objavi komentar