Uskršnji post je počeo, a zdravih, posnih i raznovrsnih recepata nikad dovoljno :)
Sočno jelo od bundeve naglašeno orijentalnim začinima, cimetom, kuminom i djumbirom, uz savršen prilog od kuskusa sa suvim groždjem. Ukoliko niste ljubitelj izrazito slatko-slane kombinacije, odustanite od suvog groždja, koga inače i nema mnogo.
Sastojci:
- 400 g očišćene bundeve
- 1 glavica crnog luka srednje veličine
- 1 krupniji čen belog luka
- 1/4 kaf. kaš. svežeg izrendanog djumbira
- 1 kaf. kaš. paste od paradajza ili 50 ml gustog soka od paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat cimeta
- prstohvat kumina
- prstohvat bibera
- 1/2 kaf. kaš. soli
prilog:
- 100 g kuskusa
- 1 kašika suvog groždja
- prstohvat soli
- 150 ml vrele vode
Navedene mere su za 2 osobe.
Da ne bi bilo dileme - kim i kumin su različiti začini, različitog ukusa.
Da ne bi bilo dileme - kim i kumin su različiti začini, različitog ukusa.
Očistiti bundevu, isprati je pod vodom i iseći na komadiće 2x2x1 cm.
Očistiti, isprati i sitno iseći crni i beli luk. Oljuštiti djumbir i sitno ga izrendati.
Zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati crni i beli luk. Dinstati nekoliko minuta, zatim dodati 50 ml vode i dinstati dok voda ne bude isparila, što će se vrlo brzo dogoditi. Dodati kockice bundeve i sipati malo vruće vode, koja će pokriti dno šerpe i kockice bundeve do polovine visine. Bundevu ćemo kuvati vrlo kratko, tek toliko da omekša, ali ne i da se raskuva.
Začiniti kuminom, cimetom, djumbirom, biberom, solju i sokom ili pastom od paradajza. Promešati i poklopiti. Krčkati oko 15 minuta na tihoj vatri, ili dok voda ne bude isparila. Skloniti s vatre i proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno, pa doterati ukus.
Pred kraj kuvanja bundeve pripremićemo kuskus. Zagrejati vodu do ključanja. Na cediljci za supu i pod mlazom vode isprati kuskus i suvo groždje. Prebaciti u vatrostalnu posudu i naliti vrelom vodom. Dodati prstohvat soli i promešati. Ostaviti 5 minuta poklopljeno. Procediti višak vode ukoliko ga ima.
Servirati varivo od bundeve s prilogom od kuskusa.
Divne boje na tanjiru i odlicno pasu uz nezne tonove pozadine, pun pogodak!:))) PS svidja mi se i "piramida" od kuskusa, to jos nikako da isprobam.:)))
OdgovoriIzbrišiHvala ti, draga moja :)
IzbrišiU vezi s kuskusom, ovim današnjim "instant" proizvodom, ima jedna ogromna prednost u odnosu na ostale testenine - ne mora da se kuva :)