Varivo od bundeve s kuskusom




Uskršnji post je počeo, a zdravih, posnih i raznovrsnih recepata nikad dovoljno :) 

Sočno jelo od bundeve naglašeno orijentalnim začinima, cimetom, kuminom i djumbirom, uz savršen prilog od kuskusa sa suvim groždjem. Ukoliko niste ljubitelj izrazito slatko-slane kombinacije, odustanite od suvog groždja, koga inače i nema mnogo. 

Sastojci:
  • 400 g očišćene bundeve
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 krupniji čen belog luka
  • 1/4 kaf. kaš. svežeg izrendanog djumbira
  • 1 kaf. kaš. paste od paradajza ili 50 ml gustog soka od paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat cimeta
  • prstohvat kumina
  • prstohvat bibera
  • 1/2 kaf. kaš. soli
prilog:
  • 100 g kuskusa 
  • 1 kašika suvog groždja
  • prstohvat soli
  • 150 ml vrele vode

Navedene mere su za 2 osobe. 
Da ne bi bilo dileme - kim i kumin su različiti začini, različitog ukusa.

Priprema:

Očistiti bundevu, isprati je pod vodom i iseći na komadiće 2x2x1 cm.

Očistiti, isprati i sitno iseći crni i beli luk. Oljuštiti djumbir i sitno ga izrendati.

Zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati crni i beli luk. Dinstati nekoliko minuta, zatim dodati 50 ml vode i dinstati dok voda ne bude isparila, što će se vrlo brzo dogoditi. Dodati kockice bundeve i sipati malo vruće vode, koja će pokriti dno šerpe i kockice bundeve do polovine visine. Bundevu ćemo kuvati vrlo kratko, tek toliko da omekša, ali ne i da se raskuva.

Začiniti kuminom, cimetom, djumbirom, biberom, solju i sokom ili pastom od paradajza. Promešati i poklopiti. Krčkati oko 15 minuta na tihoj vatri, ili dok voda ne bude isparila. Skloniti s vatre i proveriti da li je jelo dovoljno začinjeno, pa doterati ukus.

Pred kraj kuvanja bundeve pripremićemo kuskus. Zagrejati vodu do ključanja. Na cediljci za supu i pod mlazom vode isprati kuskus i suvo groždje. Prebaciti u vatrostalnu posudu i naliti  vrelom vodom. Dodati prstohvat soli i promešati. Ostaviti 5 minuta poklopljeno. Procediti višak vode ukoliko ga ima. 

Servirati varivo od bundeve s prilogom od kuskusa.











2 komentara:

  1. Divne boje na tanjiru i odlicno pasu uz nezne tonove pozadine, pun pogodak!:))) PS svidja mi se i "piramida" od kuskusa, to jos nikako da isprobam.:)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti, draga moja :)
      U vezi s kuskusom, ovim današnjim "instant" proizvodom, ima jedna ogromna prednost u odnosu na ostale testenine - ne mora da se kuva :)

      Izbriši

Print Friendly and PDF