Švajcarski keksi




Keksići s puterom, lešnicima i suvim grožđem. S vremenom  dobijaju na mekoći, pa se sutradan tope u ustima :) 

Sastojci:
  • 2 cela jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 175 g putera 
  • ~100 g pečenih lešnika
  • ~100 g suvog groždja
  • 1 kaf. kaš. praška za pecivo
  • 350 g mekog brašna

Priprema:

Na tržištu postoje ispečeni i oljušteni lešnici i to je jednostavnije rešenje, ili ćemo ih sami ispeći i oljuštiti, što ne predstavlja nikakav problem. Lešnike peći u suvom tiganju na jačoj, ali ne prejakoj vatri, a tiganj gurkati napred-nazad da bi se lešnici okretali i jednako ispekli sa svih strana. Kada se prohlade staviti ih na čistu, suvu, krpu i trljati da otpadne ljuska.

Lešnike i groždje iseći na listiće oštrim nožem. Čini mi se da blender nije pravi izbor, jer će ih pretvoriti u kašu. 

Od svih sastojaka umesiti testo. Prvo mutiti mikserom jaja s šećerom, zatim u kremastu masu umešati omekšali puter, prstohvat soli, vanilin šećer, kašičicu praška za pecivo i iseckane lešnike i groždje. Umesto suvog groždja potpuno odgovaraju brusnice, koje bi trebalo namočiti u vodi pola sata, dobro osediti i sitno iseći.

Dodavati malo po malo brašno i kad se u činiji formiralo testo, prebaciti ga na radnu površinu i izraditi rukama. Sa brašnom biti vrlo oprezan, da se ne pretera, jer će testo postati tvrdo i sipkavo. 

Oblikovati testo u valjak prečnika 4-5 cm. Podeliti ga na dva dela zato što je predugačak i umotati obe rolnice u pek-papir ili plastičnu foliju, pa ostaviti u frižideru na ravnoj podlozi 12 sati. Kada žurimo, dovoljno će biti i par sati hladjenja. U ovoj fazi možemo zamrznuti rolnice.

Pripremiti pleh od šporeta. Staviti hartiju. Uključiti rernu da se greje na 180°C.

Izaći će oko 80 keksića u zavisnosti od debljine sečenja i zato nam je potreban oštar nož i hladno testo. Sečemo na 1/2 cm debljine. Treba to brzo uraditi zato što se testo topi na sobnoj temperaturi. Ne sabijati keksiće u plehu jer će se malko rasplinuti u toku pečenja, pa da se ne bi zalepili. 

Peći oko deset minuta. Obavezno nadgledati kroz staklo na rerni, jer keksovi ne bi trebalo da pregore, već da se blago zarumene. Skidati ih s pleha kad se budu sasvim ohladili. 













2 komentara:

  1. Ooo, novo zaglavlje i fini keksici, svidja mi se!:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti :) Paa, bilo je vreme da skinem novogodišnju temu :)

    OdgovoriIzbriši

Print Friendly and PDF