Za sve one koji su do sada izbegavali kelj, preporučujem recept iz mamine kuhinje :)
Iako nisam veliki ljubitelj kelja, kada je spremljen na ovakav način - vrlo je ukusan. Varivo od kelja se odlično slaže s faširanim šniclama i turšijom :) U vreme posta biće to odličan, samostalan, obrok, uz šarenu kiselu salatu.
Sastojci:
- 1 glavica kelja srednje veličine, ako je moguće organski gajenog
- 2 krupnija krompira
- 2 krupnija čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ravna kašika mlevene paprike
- 1 kaf. kaš. soli
- 1/2 kaf. kaš. bibera (kelj voli biber)
- 200-250 ml vode u kojoj se kuvao krompir
Količine su za 2-3 osobe.
Priprema:S kelja poskidati listove sve do čvrstog i kompaktnog jezgra. Oprati ih pod mlazom vode. Odstraniti s listova srednju korenastu žilu, a zatim listove i jezgro iseći na tanke rezance. U veću šerpu sipati vodu, posoliti je, pa kada proključa ubaciti iseckan kelj. Kuvati desetak minuta. Prebaciti kelj u cediljku i ostaviti da se dobro ocedi.
Kelj ima osobinu, poput spanaća i kupusa, da se kuvanjem drastično smanjuje. Zato mu se dodaje krompir, koji će povećati zapreminu jela i upotpuniti ukus.
Oguliti, oprati, iseckati, pa skuvati u slanoj vodi 2 krompira. Ocediti krompir, ali sačuvati vodu u kojoj se kuvao. Ispasirati krompir kašikom za pasiranje dok je vruć.
Na tihoj vatri, na ulju, zagrejati iseckan beli luk tek da zamiriše. Dodati kelj i ispasiran krompir, pa začiniti biberom i mlevenom paprikom. Sipati oko 250 ml sačuvane vode u kojoj se kuvao krompir, pa dinstati još desetak minuta, stalno mešajući da jelo ne bi zagorelo, jer će se krompir lepiti za dno šerpe.
Proveriti da li je varivo dovoljno slano s obzirom da smo sipali slanu vodu, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Servirati kao samostalno jelo, ili kao prilog uz faširane šnicle ili pržene kobasice.
Ovo jelo se ne podgreva.
Nema komentara:
Objavi komentar