Koh od griza




Jednostavna i ekonomična poslastica iz detinjstva i pomalo zaboravljen kolač. 
Recept je iz mamine sveske - polovina mere, tek da se zasladimo. Kolač nije presladak, sočan je ali ne pliva u mleku. Svih sastojaka ima taman koliko je potrebno.

Sastojci:

patišpanj:
  • 4 krupnija jajeta
  • 2 vršne kašike šećera
  • 8 vršnih kašika griza
  • izrendisana kora od 1/4 limuna
preliv:
  • 750 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer

Navedene mere su za okruglu posudu prečnika 21 cm, ili za 6 solidnih parčića kolača visine oko 4 cm.

Priprema:

Zakuvati mleko sa šećerom i vanilin šećerom. Ako je u pitanju dugotrajno mleko, kada bude proključalo a šećer se otopio, promešati i skloniti s vatre jer nije potrebna duža termička obrada. Mleko nikako ne bi trebalo da zagori. Ostaviti ga da se hladi.

Oprati limun sodom bikarbonom, posušiti ga i izrendisati 1/4 kore. Izmeriti i prosejati griz. 

Posudu za pečenje namazati i nabrašniti a višak brašna otresti. Iskrojiti i postaviti pek-papir na dno posude. Na slikama je silikonski kalup i isti postupak.  

Uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Odvojiti belanca i žumanca vodeći računa da u belancima ne ostane ni traga od žumanaca, jer se neće umutiti onako kako bi trebalo. Belanca kratko mutiti mikserom, pa dodavati jednu po jednu kašiku šećera i nastaviti s mućenjem dok ne postignemo čvrst šam. Zatim dodavati jedno po jedno žumance, a mikser podesiti na najmanju brzinu. Staviti izrendisanu koru od limuna u testo. Dodavati jednu po jednu kašiku griza i promešati varjačom izmedju dodavanja.

Sipati testo u posudu za pečenje, staviti je u zagrejanu rernu i peći kolač dvadesetak minuta, ili dok ne porumeni. Proveriti pomoću čačkalice da li je patišpanj pečen. Bocnuti ga do dna i ako na drvcetu nema ni traga od testa - pečen je. 

Ispečen patišpanj izvaditi iz kalupa, skinuti hartiju i prebaciti ga, s dnom okrenutim na gore, u čistu staklenu, keramičku, ili neoštećenu emajliranu posudu. Donja strana lepše izgleda, ali ga svakako možemo zadržati i u prvobitnom položaju, samo ne zaboraviti na skidanje hartije!

Procediti mleko i polako preliti kolač, pa ga ostaviti da upije mleko i da se ohladi. Koh čuvati u frižideru, a posudu pokriti da se ne bi osušio. 















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF