Prhke posne kiflice s džemom




I za posni, i za mrsni period :) Ukusne, prhke, kiflice, koje su još bolje sutradan. 

Sastojci:
  • 1.5 dl tople vode
  • 1 kašika jabukovog ili alkoholnog sirćeta 
  • 1 prašak za pecivo
  • 1.8 dl ulja
  • oko 500 g namenskog brašna 
  • gušći džem
završna nota:
  • 100 g prah šećera
  • 1 kesica vanilin šećera

U zavisnosti od debljine razvijenog testa, izaći će oko 30 kiflica.

Priprema:

U posudu za mešenje sipati 1.5 dl tople, ali ne vrele, vode, 1 kašiku sirćeta, 1 prašak za pecivo, 1.8 dl ulja. Može da se narenda i limunova kora, a i ne mora. Zamesiti s brašnom. Dok je voda još topla rukama mesiti i dodavati malo po malo brašna, sve dok ga testo bude primalo. Neće se lepiti za ruke, jer je u pitanju masno testo. Kada testo bude zaokruženo u solidnu loptu, prebaciti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna, bukvalno koliko stane izmedju prstiju, dok testo ne bude upilo poslednje tragove ulja. 

Važno je da se ne pretera s brašnom jer će testo postati žilavo. 

Rernu uključiti da se greje na 190°C. Na pleh od šporeta staviti papir. Dok se rerna bude grejala, redjati kiflice na pleh.

Rastanjiti testo oklagijom na 2-3 mm debljine. Čašom prečnika 6 cm vaditi krugove, a zatim na polovinu svakog kruga staviti 1/2 kafene kašičice gustog džema, pa preklopiti. Viljuškom utisnuti šaru na rubu, koja će još bolje da fiksira preklop.

Pokupiti ostatke testa od izvadjenih krugova, ponovo premesiti bez dodavanja brašna i razvući, ali najbolje je iz dva puta završiti, jer će testo, sve što se više bude mesilo i razvlačilo, biti žilavije.

Peći kiflice oko 15 minuta. Nadgledati kroz staklo od rerne, sve dok lagano ne porumene i odozgo i odozdo. Ne dopustiti da pregore. 

Tople kiflice uvaljati u prah šećer s vanilom.









Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF