Pikantno varivo od crvenog sočiva




Recept je sasvim jednostavan i uzeće samo 30 minuta za kuvanje i jednu jedinu šerpicu :) Sočivo smo jeli uz vruće lepinje i sve zajedno je bilo neopisivo dobro :)
S crvenim sočivom se mogu pripremati sva jela koja se pripremaju s poznatim smedjim sočivom. Važno je znati da se crveno sočivo brže kuva i zbog toga bi trebalo paziti da se ne prekuva. 
Sa sočivom se družim od detinjstva, a crveno sočivo, kao i sve ostale vrste, sam otkrila dok sam živela u inostranstvu i tada sam ga kuvala na isti način kao što sam kuvala smedje sočivo. Sočivo je slično pasulju, ali se daleko brže priprema, što mu daje prednost u mojoj kuhinji.

U ovom receptu je egzotičniji način priipreme, malko drugačijeg, ali odličnog ukusa :)

Sastojci:
  • 2-3 kašike kokosovog ulja
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika izrendanog svežeg đumbira
  • 1 vrlo mala šargarepa 
  • 150 g crvenog sočiva
  • 150 ml gustog soka od paradajza
  • 600 ml vode 
  • 1 kaf. kaš. meda
  • 1 kaf. kaš. kurkume 
  • 1 čili papričica ili komadić domaće ljute papričice
  • 1/2 kaf. kaš. korijandera u prahu ili u zrnu 
  • 1 kaf. kaš. soli
  • prstohvat bibera
završna nota:
  • 2 kašike iseckanog peršuna

Količine su za dve porcije, dva tanjira, ili dve osobe :)

Priprema:

Na ambalaži za crveno sočivo piše da se kuva 30 minuta i da nije potrebno natapanje. U tom slučaju, pregledati ga, pa dobro isprati nekoliko puta.

Očistiti, oprati i iseckati crni i beli luk. Očistiti i oprati šargarepu, pa je iseckati na kockice. Očistiti komadić đumbira, pa ga izrendati "na sitno". Oprati i iseckati peršun.

Na tihoj vatri zagrejati kokosovo ulje i dodati sitno isečen crni luk. Dinstati nekoliko minuta, pa dodati na kockice isečenu šargarepu i sitno iseckan beli luk. Dinstati još nekoliko minuta, stalno mešajući. Dodati izrendan đumbir i čili papričicu. Dodati sok od paradajza i sočivo. Sipati vodu i promešati. U toku kuvanja sočivo će nabubriti i pokupiti vodu, pa je po malo dodavati ako jelo bude bilo pregusto.

Začiniti medom, korijanderom, biberom i kurkumom. Kuvati varivo 30 minuta na tihoj vatri, pa ga posoliti, probati i dosoliti ukoliko bude bilo potrebno. Skloniti s vatre. Posuti iseckanim peršunom.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF