Pužići sa spanaćem i sirom




Pužići su ukusne, hrskave i bogato nadevene male pite :)

Nadev može biti od dinstanog, začinjenog, mlevenog mesa, krompira, kupusa, pečuraka i svih ostalih sastojaka kojima inače filujemo kore kad pravimo pitu. U ovom receptu nadev je od zaledjenog spanaća u briketima, pa je priprema veoma jednostavna i brza.
Zamrznut spanać je stalni artikal u mom zamrzivaču, a dopada mi se to što je praktičan za primenu, očišćen, blanširan i spreman za dodavanje u različite vrste jela. Dostupan je tokom cele godine. Iako prednost uvek dajem svežem spanaću, ne bežim ni od zamrznutog :)

Sastojci:
  • 3 kore srednje debljine ili 6 tankih kora
  • ulje za mazanje kora
fil:
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 kašike ulja
  • 160 g zaledjenog spanaća 
  • 150 g feta sira
  • 1 jaje
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf kaš. bibera
završna nota:
  • jaje za premazivanje
  • susam za posipanje

Navedene mere su za 6 pužića prečnika 12 cm. Nisu sve kore istih dimenzija, pa ni svaka dijagonala neće biti iste dužine, stoga će prečnik pužića varirati. 

Priprema:

Priprema fila
Zagrejati ulje na tihoj vatri, pa dodati sitno seckanu manju glavicu crnog luka i dinstati nekoliko minuta, sve dok luk ne bude omekšao. Dodati brikete spanaća, koje nije potrebno prethodno odmrznuti. Dinstati sve zajedno dok se briketi ne otope, a tečnost koju će pustiti ne bude isparila. Posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se fil ohladi. Dodati izmrvljen feta sir, promešati i proveriti da li je fil dovoljno slan. 

U činijici izmutiti jaje, pa 2 kašike odvojiti za premazivanje pužića, a ostatak dodati u fil i dobro sjediniti. 

Priprema pužića
Odvojiti kore, pa ih kuhinjskim makazama ili nožem preseći po dijagonali. Ako su kore tanke stavljaćemo po dve, a ako su deblje, pužić će biti od polovine jednog lista. Kore će se na vazduhu brzo osušiti, pa bi ih trebalo držati u kutiji s poklopcem i vaditi jednu po jednu. 

Pripremiti pleh, postaviti pek-papir. Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Uzeti jedan list kore, premazati ga uljem, pa preko njega staviti drugi list kore, ili samo fil. 
Po sredini dijagonale, odmah uz ivicu, staviti 2-3 kašike fila. Urolati od dijagonale do vrha trouglastog lista, pa rolnicu saviti u obliku puža. Završetak rolnice podvući ispod pužića. 

Pužiće stavljati na pleh, pa ih premazati odvojenim umućenim jajetom i posuti susamom. Pleh staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok pužići ne porumene i odozgo i odozdo. Servirati odmah. 

Jela sa spanaćem se ne podgrevaju.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF