Pizza s mortadelom




Mi nikad ne kažemo "ne" pizzi s mortadelom :) 

Sastojci:
testo:
  • 250 ml mlake vode
  • 20 g kvasca (pola pakovanja) ili 1/2 kesice suvog kvasca
  • 1 kaf. kaš. šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 ravna kaf. kaš. soli
  • oko 350 g namenskog brašna
nadev:
  • 6-8 tankih kriški mortadele s pistaćima (3-4 x 2)
  • 6 kašika maslinovog ulja (3 x 2)
  • 2 kašike origana (1 x 2)
  • 160 g mocarele ili žutog sira (80 g x 2)
  • 1 ljuta paprika za obe pice
završna nota:
  • 2 kašike iseckanih pistaća (1 x 2)
  • 2 kriške mortadele (1 x 2)

Navedene mere su za 2 pice prečnika 26 cm, za 2-4 osobe.

Priprema:

Pripremiti kvasac. U lončiću smlačiti vodu, dodati šećer i kvasac, pa dobro promešati. Dodati 2 kašike brašna, promešati i sačekati desetak minuta dok se kvasac ne bude aktivirao. Prosejati brašno i polovinu odvojiti u činiju. Dodati so, fermentisan kvasac i maslinovo ulje. Zamesiti testo s drugom polovinom brašna, a upotrebiti samo toliko koliko je potrebno da testo bude glatko i nelepljivo. Staviti testo u čistu pobrašnjenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta dok se ne udvostruči.

Pleh tanko namazati uljem. Testo premesiti i podeliti na 2 dela, za 2 pice. Brašno koristiti najmanje moguće. Oba dela testa zaokružiti kao loptice, pa ih rukom spljoštiti i gurajući prstima od sredine ka obodu rastanjiti na prečnik od 26 cm. Ukoliko je potrebno upotrebiti oklagiju. 

Prebaciti razvijeno testo na pleh i rukom popraviti ako se krug deformisao. 

Uključiti rernu da se greje na 200°C.

Testo premazati s 2 kašike maslinovog ulja i posuti kašikom origana. Poredjati 3-4 kriške tanko sečene mortadele s pistaćima. Preko mortadele krupno izrendati sir. Iseći ljutu papriku na kolutiće i poredjati povrh sira. Preliti kašikom maslinovog ulja.

Picu staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok obod ne bude porumeneo, a sir se istopio. Izvaditi picu iz rerne i ukrasiti seckanim pistaćima i kriškom mortadele. Servirati odmah










Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF