Mi nikad ne kažemo "ne" pizzi s mortadelom :)
Sastojci:
testo:
- 250 ml mlake vode
- 20 g kvasca (pola pakovanja) ili 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 kaf. kaš. šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 ravna kaf. kaš. soli
- oko 350 g namenskog brašna
- 6-8 tankih kriški mortadele s pistaćima (3-4 x 2)
- 6 kašika maslinovog ulja (3 x 2)
- 2 kašike origana (1 x 2)
- 160 g mocarele ili žutog sira (80 g x 2)
- 1 ljuta paprika za obe pice
- 2 kašike iseckanih pistaća (1 x 2)
- 2 kriške mortadele (1 x 2)
Navedene mere su za 2 pice prečnika 26 cm, za 2-4 osobe.
Priprema:
Pripremiti kvasac. U lončiću smlačiti vodu, dodati šećer i kvasac, pa dobro promešati. Dodati 2 kašike brašna, promešati i sačekati desetak minuta dok se kvasac ne bude aktivirao. Prosejati brašno i polovinu odvojiti u činiju. Dodati so, fermentisan kvasac i maslinovo ulje. Zamesiti testo s drugom polovinom brašna, a upotrebiti samo toliko koliko je potrebno da testo bude glatko i nelepljivo. Staviti testo u čistu pobrašnjenu činiju, pokriti plastičnom folijom i ostaviti 30 minuta dok se ne udvostruči.
Pleh tanko namazati uljem. Testo premesiti i podeliti na 2 dela, za 2 pice. Brašno koristiti najmanje moguće. Oba dela testa zaokružiti kao loptice, pa ih rukom spljoštiti i gurajući prstima od sredine ka obodu rastanjiti na prečnik od 26 cm. Ukoliko je potrebno upotrebiti oklagiju.
Prebaciti razvijeno testo na pleh i rukom popraviti ako se krug deformisao.
Uključiti rernu da se greje na 200°C.
Testo premazati s 2 kašike maslinovog ulja i posuti kašikom origana. Poredjati 3-4 kriške tanko sečene mortadele s pistaćima. Preko mortadele krupno izrendati sir. Iseći ljutu papriku na kolutiće i poredjati povrh sira. Preliti kašikom maslinovog ulja.
Picu staviti u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, ili dok obod ne bude porumeneo, a sir se istopio. Izvaditi picu iz rerne i ukrasiti seckanim pistaćima i kriškom mortadele. Servirati odmah
Nema komentara:
Objavi komentar