Umak koji je gotovo neizostavan dodatak uz pohovano meso i plodove mora.
Sastojci:
- 1-2 tvrdo kuvana žumanca
- 1 sveže žumance
- 1.5 dl ulja
- 3 kaš. soka od limuna
- 1 kaf. kaš. senfa
- 2 kaš. milerama 20% mm
- 2 kaš. sitno seckanih kiselih krastavaca
- 1 kaš. sitno seckanog crnog luka
- 1 kašika kapara
- 1 kašika seckanog peršuna ili mirodjije
- 1/4 kaf. kaš. soli
- prstohvat krupno mlevenog bibera
Mere nisu za veliku količinu sosa, no, sos je samo dodatak glavnom jelu. Ukoliko postoji potreba za većom količinom, proporcionalno povećati količinu sastojaka.
Priprema:
Majonez će se bolje mutiti u uskoj, visokoj, činiji pomoću štapnog miksera s metlicom, pa ukoliko ga imate, dati mu prednost u odnosu na klasičan mikser.
Napraviti majonez od žumanaca, ulja, soka od limuna i senfa. Mutiti mikserom srednjom brzinom sveže i skuvano žumance, uz postepeno, naizmenično, dodavanje ulja u tankom mlazu i soka od limuna. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i mileram, pa kratko promešati mikserom.
Ako su kapari previše slani, držati ih desetak minuta u vodi, ocediti, pa dobro posušiti.
Sitno, vrlo sitno, iseckati peršun, crni luk i kisele krastavce, a kapare ne usitnjavati. Sve sastojke dodati majonezu. Promešati kašikom, poklopiti i ostaviti sat vremena u frižideru.
Priprema:
Majonez će se bolje mutiti u uskoj, visokoj, činiji pomoću štapnog miksera s metlicom, pa ukoliko ga imate, dati mu prednost u odnosu na klasičan mikser.
Napraviti majonez od žumanaca, ulja, soka od limuna i senfa. Mutiti mikserom srednjom brzinom sveže i skuvano žumance, uz postepeno, naizmenično, dodavanje ulja u tankom mlazu i soka od limuna. Posoliti, pobiberiti, dodati senf i mileram, pa kratko promešati mikserom.
Ako su kapari previše slani, držati ih desetak minuta u vodi, ocediti, pa dobro posušiti.
Sitno, vrlo sitno, iseckati peršun, crni luk i kisele krastavce, a kapare ne usitnjavati. Sve sastojke dodati majonezu. Promešati kašikom, poklopiti i ostaviti sat vremena u frižideru.
Tartar sos s kupovnim majonezom
Sastojci:
- 120 g majoneza, recimo Thomy
- 2 kašike milerama
- 1 kašika sitno seckanog crnog luka
- 1 kašika kapara
- 2 kaš. sitno seckanih kiselih krastavaca
- 1 kaf. kaš. senfa
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika seckanog peršuna ili mirodjije
- prstohvat soli
- prstohvat krupno mlevenog bibera
Priprema:
Sve sastojke izmešati i ostaviti sat vremena u frižideru da bi se sjedinili ukusi.
Sta je kapar?
OdgovoriIzbrišiKapar je poznat mediteranski začin koji se konzervira u sirćetu, slanoj vodi ili ulju. Zrna su zelene boje i veličine graška. Ako odeš na Google i ukucaš "kapar", sigurno ćeš dobiti mnogo više informacija. Pozdrav.
Izbriši