Sastojci:
- 125 g putera
- 50 g prah-šećera
- 1 jaje
- 50 g kokosovog brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- oko 200 g namenskog brašna
- 100 g šećera u prahu
Od navedenih mera izaći će 46 manjih kiflica, toliko malih da će stati u dva zalogaja.
Priprema:
Izvaditi puter iz frižidera 30 minuta ranije, da bi omekšao na sobnoj temperaturi. Izmeriti i prosejati brašno.
Mikser nije potreban, ali nije ni zabranjen :)
U činiji viljuškom sjediniti puter i prah-šećer. Dodati jaje i sjediniti s prethodnom smesom. Dodati kokosovo brašno i ekstrakt vanile, pa sjediniti s prethodnim. Dodavati malo po malo brašna, a s obzirom da je u pitanju masno testo, puter će vrlo brzo "primiti" dovoljno brašna. Dalje mesiti testo rukom u činiji.
Testo ne bi trebalo da bude sipkavo i suvo, s previše brašna, nego glatko. Ukoliko se dogodilo da ima nešto više brašna, dodati još malo omekšalog putera, ali je bolje da se brašno postepeno dodaje i stane s dodavanjem na vreme. S druge strane, ako je jaje bilo krupnije, možda će biti potrebno dodati još malo brašna u odnosu na navedenu meru. Osloniti se na osećaj pod prstima.
Pripremiti pleh od šporeta, staviti papir, ugrejati rernu na 200°C.
Otkidati od testa komadiće veličine oraha, valjkasto oblikovati, pa blago saviti u oblik polumeseca i redjati na pleh. Ako niste zadovoljni veličinom i oblikom kiflice - testo je fleksibilno pa ga ponovo formirajte u veličini koja je po želji. Po meni je bolje kad su manje, mada je posao pipaviji.
Kiflice peći u zagrejanoj rerni oko 10-15 minuta, ali nadgledati kroz staklo i čim blago porumene na vrhovima - izvaditi pleh da bi ostale bele.
Vruće kiflice uvaljati u prah šećer. Stajanjem mogu da budu samo još bolje :)
Stavljam ih na listu bozicnih kolacica, preslatke su!:))) p.s. svidja mi se i novi, praznicni izgled bloga!:))
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala :)
OdgovoriIzbriši