Sastojci:
- 200 g griza
- 750 ml mleka
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 30 g putera
- 80 g parmezana
- 2 žumanca
- listovi sveže ili sušene žalfije (alternativa je muskatni orah)
- 30 g otopljenog putera
- 20 g parmezana
Navedene mere su za 20 njoka prečnika 7 cm.
Priprema:
Iseći dva lista pek-papira veličine pleha od šporeta.
U šerpu sipati mleko, pa ga zagrejati na tihoj vatri do ključanja i posoliti.
U mleko sipati griz, malo po malo, uz stalno mešanje.
Dodati puter i mešati sledećih nekoliko minuta dok smesa ne postane kompaktna, a puter se dobro sjedini s grizom. Izrada testa je vrlo slična testu za tulumbe, a isto tako je gusto i pruža veliki otpor u toku mešanja varjačom.
Skloniti šerpu s vatre, pa umešati parmezan. Dodati jedno po jedno žumance i dobro sjediniti sve sastojke. Proveriti da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Uzeti u obzir da je parmezan slan sir.
Sipati testo na pripremljen papir za pečenje i pokriti drugim listom, pa poravnati odozgo rukama. Oklagijom razviti testo debljine oko 1 cm. Alternativno, premazati oba lista papira maslinovim uljem pre kontakta s testom.
Namazati puterom vatrostalnu posudu u kojoj ćemo slagati njoke. Možemo se opredeliti za jednu veću, ili dve manje posude.
Skinuti gornji list hartije s razvijenog testa. Okruglom modlicom ili čašom prečnika 5-7 cm seći diskove, pa ih redjati s preklopom u pripremljenu posudu. Ostatak testa sakupiti, vratiti hartiju odozgo i ponovo razviti oklagijom. Ponavljati postupak sve dok ima testa.
Istopiti puter.
U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 200°C.
Na njoke poredjati listiće žalfije, odozgo sipati istopljen puter i posuti parmezanom. Staviti posudu u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, dok fino ne porumene.
Njoke servirati u istoj posudi odmah, uz pregršt sveže, sezonske, salate.
Nema komentara:
Objavi komentar