Njoke od griza alla romana




Kao što samo ime kaže, ovo jelo dolazi iz tradicionalne rimske kuhinje, a recept je drugačiji od klasičnog koji pravimo s krompir-testom. Njoke se razlikuju ne samo po sastavu testa, nego i prema veličini i obliku. Začinjene su puterom i parmezanom, a zahtevaju doradu u rerni, gde će dobiti hrskavu i rumenu koricu.

Sastojci:
  • 200 g griza
  • 750 ml mleka
  • 1/2 kaf. kaš. soli
  • 30 g putera
  • 80 g parmezana
  • 2 žumanca
završna nota:
  • listovi sveže ili sušene žalfije (alternativa je muskatni orah)
  • 30 g otopljenog putera 
  • 20 g parmezana

Navedene mere su za 20 njoka prečnika 7 cm.

Priprema:

Iseći dva lista pek-papira veličine pleha od šporeta.

U šerpu sipati mleko, pa ga zagrejati na tihoj vatri do ključanja i posoliti. 
U mleko sipati griz, malo po malo, uz stalno mešanje. 
Dodati puter i mešati sledećih nekoliko minuta dok smesa ne postane kompaktna, a puter se dobro sjedini s grizom. Izrada testa je vrlo slična testu za tulumbe, a isto tako je gusto i pruža veliki otpor u toku mešanja varjačom.

Skloniti šerpu s vatre, pa umešati parmezan. Dodati jedno po jedno žumance i dobro sjediniti sve sastojke. Proveriti da li je dovoljno slano, pa dosoliti ukoliko je potrebno. Uzeti u obzir da je parmezan slan sir.

Sipati testo na pripremljen papir za pečenje i pokriti drugim listom, pa poravnati odozgo rukama. Oklagijom razviti testo debljine oko 1 cm. Alternativno, premazati oba lista papira maslinovim uljem pre kontakta s testom.

Namazati puterom vatrostalnu posudu u kojoj ćemo slagati njoke. Možemo se opredeliti za jednu veću, ili dve manje posude.

Skinuti gornji list hartije s razvijenog testa. Okruglom modlicom ili čašom prečnika 5-7 cm seći diskove, pa ih redjati s preklopom u pripremljenu posudu. Ostatak testa sakupiti, vratiti hartiju odozgo i ponovo razviti oklagijom. Ponavljati postupak sve dok ima testa.

Istopiti puter.

U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 200°C. 

Na njoke poredjati listiće žalfije, odozgo sipati istopljen puter i posuti parmezanom. Staviti posudu u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, dok fino ne porumene.

Njoke servirati u istoj posudi odmah, uz pregršt sveže, sezonske, salate.















Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF