Ako je potreban ukusan, brz, topao doručak - ovo je pravi recept :)
Jednostavna projanica, koja je pripremljena od sastojaka koje uglavnom imamo u kući. Spanać u briketima uvek imam u zamrzivaču za slučaj da ne pronadjem svež spanać u prodavnici, a vrlo je zgodan za pravljenje pita i umaka.
Sastojci:
- 3 jaja srednje veličine
- 250 ml mleka
- 70-100 ml ulja
- 120 g kukuruznog brašna (brašno za instant palentu)
- 100 g pšeničnog oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 180 g izmrvljenog feta sira
- 100 g svežeg, očišćenog, spanaća
- 1 kaf. kaš. soli
Adekvatno količini sastojaka, izabrati manji pleh. Za ovaj recept sam koristila pleh veličine 22x25 cm.
Lepe, sveže, listove spanaća očistiti i dobro oprati. Ostaviti da se ocede i krupno ih iseći.
Umesto svežeg spanaća možemo upotrebiti zaledjen spanać, kojeg ćemo potopiti u vrelu vodu na nekoliko minuta da bi se odledio, ali ga ne kuvati. Ocediti i ostaviti na cediljci. Pritisnuti kašikom da sva voda otkaplje.
Mikser nije potreban. Ukoliko ga, ipak, koristimo, stati kod dodavanja sira, da u brzini okretanja metlica ne bi nestali izmrvljeni komadići sira.
Krenuti od suvih sastojaka: odmeriti projino i pšenično brašno, dodati so i prašak za pecivo. Umutiti jaja i dodati suvoj smesi. Dodati mleko. Dodati ulje, a za ljubitelje nemasne proje biće dovoljno 70 ml ulja. Dodati izmrvljen sir i ocedjen, iseckan, spanać, pa dobro izmešati. Proveriti da li je dovoljno slano, pa doterati ukus.
Podmazati pleh i postaviti hartiju.
Uključiti rernu da se greje na 200°C. Za to vreme će se kukuruzno brašno napiti mleka i nabubriće, pa će se testo dodatno zgusnuti. Sipati smesu u pleh i peći oko 25 minuta, ili dok se ne bude uhvatila rumena korica.
Ostaviti da odleži 10 minuta, pa iseći.
Fino! Pravim i ja nesto slicno samo sa blitvom i jogurtom.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiProja izgleda fenomenalno,a činija mi se jako dopada
OdgovoriIzbrišiČinija je glazirana glinena posuda iz "narodne radinosti" :) I meni se dopada, imam još takvog posudja :)
IzbrišiA proja ... mi je smažemo očas posla, toliko je dobra, vlažna, mirisna i ukusna :) Moji momci obožavaju i običnu proju i zeljanicu, a kukuruzno brašno je zdrava hrana, tako da često pravim, naročito zimi.
Dorucak po mom ukusu, kao i celokupna etno prezentacija.:))
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala :)
OdgovoriIzbrišiI mi smo ješni po tom pitanju :)