Peljmeni




Recept je omaž dragoj Galini :)
Peljmeni (пельмени) su tradicionalno rusko jelo. Jednog dana sam dobila od ruskinje recept za peljmene, ili ruske raviole, a uz recept alatku pomoću koje pravimo odjednom 37 komada. Ipak, u receptu koji sledi napravila sam klasične, rukom zavijene, peljmene, uz pretpostavku da većina čitalaca nema pomenutu alatku.
Peljmene možemo unapred pripremiti i zamrznuti, pa će biti savršeno brz obrok kad smo gladni, a nemamo vremena za kuvanje ručka ili večere. Jedemo ih uz otopljen puter i kiselu pavlaku.

Sastojci:
testo:
  • 200 g prosejanog namenskog brašna
  • 1 jaje
  • 1 dl hladne vode ili mleka, ili pola-pola
  • 1 kaf. kaš. soli
nadev:
  • 250 g mlevenog govedjeg mesa
  • 1 kaf. kaš. soli
  • 1/4 kaf. kaš. sveže mlevenog bibera
  • 1 kašika iseckanog peršuna
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • prstohvat šećera
  • 0.5 dl hladne vode
završna nota:
  • 50 g putera 
  • 200 g kisele pavlake
  • prstohvat soli

Recept je za 80 komada peljmena uradjenih pomoću pomenute alatke, ili nešto manje rukom zavijenih peljmena, koji su malo krupniji.

Priprema:

Priprema testa
Zamesiti testo s polovinom brašna, pa dodavati ostatak u toku mešenja, malo po malo, dok ne dobijemo glatko i nelepljivo testo. Pokriti ga folijom ili činijom u kojoj smo mesili i ostaviti da odleži 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Priprema nadeva
Mlevenom mesu dodati vrlo sitno isečen crni luk, šećer, so, biber, hladnu vodu i peršun, pa sve sastojke dobro izmešati, odnosno umesiti rukom.
Drugi način je mlevenje-miksanje u čoperu. U čoper prvo staviti crni luk i upola ga samleti, a zatim dodati komadiće očišćenog i iseckanog mesa, hladnu vodu, so, šećer i biber. Dobro sjediniti sastojke, pa dodati iseckan peršun i promešati kašikom.

Zavijanje peljmena
Na pobrašnjenoj radnoj površini razviti testo debljine 1.5 mm. Čašom ili modlicom prečnika 7-8 cm vaditi krugove. Na svaki krug staviti kafenu kašičicu mesnog nadeva i preklopiti na oblik polumeseca. Pritisnuti prstima ivicu da meso ne bi izašlo iz peljmena tokom kuvanja. Vrhove polumeseca povući ka zamišljenoj sredini, pa ih sastaviti i čvrsto pritisnuti. 

Kuvanje peljmena
Peljmene kuvati u prostrujaloj slanoj vodi, u razmeri 1 kg peljmena, 4 l vode i 40 g soli. Možemo dodati nekoliko zrna bibera i jedan lovorov list. 
U vodu stavljati jedan po jedan peljmen. Zbog prisustva vazduha u samom peljmenu neće svi potonuti na dno. Nekoliko puta ih oprezno promešati da se ne bi zalepili za dno šerpe. Kuvati 8-10 minuta.

Skuvane peljmene izvaditi u veću cediljku i vrlo brzo prebaciti u činiju, zalivajući ih otopljenim puterom, da se ne bi zalepili izmedju sebe.

Serviranje
Servirati odmah uz kiselu pavlaku. Ukoliko je potrebno malo posoliti pavlaku i izmešati.

Peljmeni se mogu unapred pripremiti i zamrznuti. Na pobrašnjen plastični poslužavnik stavljati jedan po jedan peljmen, poslužavnik smestiti u zamrzivač, a kada se posle 2 sata peljmeni budu zaledili, prebaciti ih u kesu, dobro je zatvoriti i vratiti u zamrzivač. U tom slučaju imaćemo gotovu, zdravu i ukusnu večeru za 15 minuta, koliko je potrebno da bi prokuvala voda i da bismo skuvali peljmene.











Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF