Sastojci:
belo testo
- 125 g putera
- 250 g prosejanog namenskog brašna
- prstohvat soli
- 1 kaf. kaš. izrendane limunove kore
- 70 g prah šećera
- 1 jaje
- 125 g putera
- 220 g prosejanog namenskog brašna
- 30 g kakaoa (ne kakao za mlečne instant napitke)
- prstohvat soli
- 1 kaf. kaš. ekstrakta vanile
- 85 g prah šećera
- 1 jaje
Inače, pravila sam neke druge dvobojne keksove, ali sam iskoristila po 1/3 od belog i crnog testa, da bih u duhu praznika napravila ovčice :)
Prečnik modlice "cvet" je 7 cm, dok je prečnik okrugle modlice 3 cm. Izašlo je 8 ovčica od 1/3 testa.
Priprema belog testa
Oprati limun, posušiti ga i izrendati jedan deo kore.
U činiju sipati izmereno i prosejano brašno, dodati prstohvat soli, izrendanu limunovu koru i kockice hladnog putera. Dobro utrljati jedno u drugo. Dodati prah šećer i jaje, pa rukom umesiti testo. Umotati ga plastičnom folijom i držati u frižideru 30 minuta, a može i preko noći.
Priprema crnog testa
U činiju sipati izmereno i prosejano brašno, dodati kakao, prstohvat soli, ekstrakt vanile i kockice hladnog putera. Dobro utrljati jedno u drugo. Dodati prah šećer i jaje, pa rukom umesiti testo. Umotati ga plastičnom folijom i držati u frižideru 30 minuta, a može i preko noći.
Na pleh od šporeta postaviti hartiju.
Oba testa razviti izmedju dva lista pek-papira, vodeći računa da budu jednake debljine.
Uključiti rernu da se greje na 180° C.
Modlicom u obliku cveta vaditi veće keksove i od belog i od crnog testa, pa ih stavljati na pleh. Okruglom modlicom vaditi manje oblike, koje ćemo postaviti preko većih keksova, da bismo dobili telo s runom i glavu. Boja testa za runo i glavu neka bude suprotna. Rukama oblikovati kuglice od testa za noge i uši i postaviti ih na odgovarajuća mesta.
Peći keksove u zagrejanoj rerni desetak minuta, ili dok blago ne porumene po ivicama.
Preslatko izgledaju, vec sam se zaljubila u njih!:))) Lepo provedite uskrsnje praznike!:)))
OdgovoriIzbrišiHvala ti, draga :) Nadam se da ste i vi prijatno proveli praznik uz ovo letnje vreme :)
IzbrišiČarobni su! Svaka čast i za ideju i za slike!
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Kato :) Slike su lepo ispale, zaista, a ovčice su isto tako lepe i na javi :) I ukusne :)))
Izbriši