Višak uskršnjih jaja naći će mesto u ovoj živopisnoj i koloritnoj obrok-salati :)
Napomenula bih - pod uslovom da su jaja bila dobro skuvana, obojena prirodnim bojama, čuvana u frižideru i upotrebljena najkasnije do utorka-srede nakon praznika.
Gado-gado, tradicionalna indonežanska salata, je miks različitih sastojaka i sezonskog povrća, što je čini drugačijom u različito doba godine. Prolećno, mlado, povrće bi svakako trebalo iskoristiti u ovoj divnoj salati.
Sastojci:
salata
- 2 veća kuvana krompira
- 2 kuvana jaja
- 1 paradajz
- 5 rotkvica
- 1/2 svežeg krastavca
- 50 g kupusa ili zelene salate
- 1/2 kaf. kaš. soli
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike klica
- 2 kašike izdrobljenog pečenog kikirikija
- 2 kašike listića peršuna
- 100-120 g kikiriki putera
- prstohvat šećera
- 1 kašika soja-sosa
- 1-2 čili papričice
- sok od jednog limuna
- so po potrebi
- 1 kašika maslinovog ili susamovog ulja
- oko 1 dl obične vode
Od povrća mogu se kombinovati još i blanširani spanać. boranija i šargarepa, kao i pržene kockice tofu sira.
Količine su za 2-3 osobe.
Priprema:
Dobro skuvati jaja, pa ih iseći na četvrtine pred samo serviranje.
Krompir očistiti i skuvati. Ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseći na manje komade.
Kupus sitno iseći i preliti ključalom vodom. Ukoliko je reč o crvenom kupusu, izvesno je da će svojom bojom obojiti sve sastojke u salati, pa bi ga, iseckanog, trebalo prokuvati dva minuta, a zatim procediti i ohladiti.
Listove zelene salate oprati, pa ih iscepkati na manje delove.
Paradajz oljuštiti i iseći na kriške. Rotkvice oprati i iseći na kolutove. Peršun oprati i razdvojiti na listiće. Krastavac dobro oprati i bez ljuštenja polovinu iseći na krupnije kolutove. Vrlo malo posoliti sve sastojke i preliti sokom od limuna.
Izmešati kikiriki puter sa sokom od limuna i uljem. Dodati šećer i soja sos, pa energično mešati dok se svi sastojci ne budu sjedinili. S obzirom da preliv neće biti dovoljno redak, dodavati po malo vode i mešati dok ne postignemo zadovoljavajuću konzistenciju. Dodati sitno, sitno, iseckanu ljutu papriku, ili izmrvljenu suvu čili papriku. Probati preliv i dosoliti ukoliko je potrebno. Servirati preliv u posebnoj činiji.
Na tanjir staviti po malo od svakog povrća, tofu sir i jaja, pa sipati preliv od kikirikija odozgo. Posuti izdrobljenim pečenim kikirikijem, listićima peršuna i klicama.
Isprobano na Kulinarici, hvala :)
OdgovoriIzbrišiCool Chef liljanailieva
08.05.19. 23:16
Da je predobra salata - jeste, ali preliv je VRH i caruje ovde, hvala za recept, odusevljeni svi od red do red. Koristila sam Uskrsnja jaja koe sam stavila u marinadi.. pa taj ukus- zaista predivna salata i komotno kazem da je pravi obrok. Pozdrav