Njoke i šufnudle ili valjušci




Moja sećanja sežu u detinjstvo kada su njoke i valjušci bili često na našoj trpezi uz različite priloge i prelive, pa za mene imaju, pre svega, sentimentalnu vrednost :)
Šufnudle i njoke su odličan prilog sočnom varivu, umacima i jelima s mesom.

Sastojci:
  • 600 grama očišćenog krompira
  • ~250 grama namenskog brašna
  • 1 jaje
  • 4 kašike griz brašna
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica soli

Koliko god testa da napravimo neće se baciti, jer deo možemo zamrznuti i ostaviti za neki drugi ručak. Na pobrašnjen poslužavnik poredjati nekuvane valjuške ili njoke i staviti u zamrzivač. Posle sat, dva, prebaciti zaledjene valjuške u plastičnu kesu i vratiti u zamrzivač. Ne odmrzavati pre kuvanja. 

Priprema:

Oprati i oljuštiti krompir. Što se mene tiče, svejedno je da li je krompir crveni ili beli. 

Staviti ga u hladnu vodu s prstohvatom soli i dobro skuvati - kao za pire. Odmah ga temeljno izgnječiti kašikom za pasiranje, tako da ne ostane nijedna grudvica krompira. Dodati komadić putera, dobro izmešati i ostaviti da se malko prohladi. Na žalost, testo se mesi dok je krompir topao i to je teži deo pripreme. U tek malo prohladjen, ispasiran krompir, staviti jedno ovlaš izmućeno jaje, 4 kašike griza i dodavati malo po malo prosejanog brašna. Nikada ne stavljati svu količinu brašna iz recepta odjednom, jer je sasvim moguće da će biti previše, s obzirom da nije uvek ista vrsta krompira, a ni veličina jajeta. 

Mešati sastojke varjačom dok ne formiramo kompaktnu smesu, zatim prebaciti testo na radnu površinu i nastaviti s mešenjem rukama, uz dodavanje po malo brašna. Testo bi trebalo da ostane dovoljno mekano, a kompaktno. Testo s krompirom ne bi trebalo predugo mesiti, niti ostaviti da stoji već spremljeno, jer će omlitaviti. 

U veći lonac sipati oko 3 litre vode, pa zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu za jedan podeok, ili onoliko koliko je potrebno da strujanje vode ne bi bilo prejako. 

Testo je lepljivo tako da ćemo stalno raditi uz pomoć brašna, i ta se količina nije našla medju navedenim sastojcima. Gotovo testo podeliti na nekoliko delova, a svaki deo pobrašniti, pa oblikovati rolnicu prečnika 2 cm, koju ćemo podeliti na male komadiće, buduće valjuške ili njoke. Ukoliko napipamo grudvicu krompira koju nismo izgnječili, obavezno je skloniti iz testa. 

Ako pravimo valjuške, svaki komadić testa ćemo kratko valjati izmedju dlanova i spuštati u ključalu vodu.

Ako pravimo njoke, svaki komadić testa ćemo oblikovati kao kuglicu i pritisnuti uz zupce na viljušci. Šara služi tome da se u njoj zadržava sos, odnosno preliv, umesto da samo sklizne s glatke površine. 

Valjušci i njoke će potonuti na dno šerpe. Da se ne bi zalepili za dno povremeno ih promešati. Kad isplivaju, recimo posle 5-10 minuta, kuvani su. Neka se kuvaju na površini vode još koji minut, pa ih izvaditi i staviti na cediljku.

Dalja priprema zavisiće od jela i recepta koji spremamo. Valjuške i njoke možemo preliti sosom, zapeći u rerni, dodati nekom varivu ili sočnom gulašu, ili samo prekriti prženim prezlama. Servirati toplo i odmah.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF