Mućkalica




Remake starog recepta.
Jednostavna a pikantna kombinacija različitog povrća i kvalitetnog komada mesa, na čiji miris, ukus i boju je teško ostati ravnodušan :) Dobro ide uz vruć somun i taj užitak nikako ne bi trebalo propustiti :) 

Sastojci:
  • 800 g svinjskog filea (200 grama po osobi)
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 4 kašike ulja
  • 8 mesnatih, pečenih, oljuštenih crvenih paprika
  • 400 g paradajza
  • 4 čena belog luka
  • 1 ljuta paprika (u dijapazonu od komadića do cele paprike)
  • 2 kaf. kaš. soli
  • 1/2 kaf. kaš. bibera
završna nota:
  • 1 kašika iseckanog peršuna

Uvek bi trebalo biti spreman na improvizaciju, pa ukoliko pripremamo jelo od polovine mere, kao što je prikazano na slikama, ne mora baš 4 paprike, može i 6 :)

Priprema:

Ispeći i oljuštiti paprike. Oljuštiti paradajz. Ukoliko koristimo zamrznute paprike - odlediti ih i oljuštiti.

Svinjski file oprati i očistiti od opne i masnoće, posušiti kuhinjskim ubrusom, natrljati solju i iseći na male komade. Peći na roštilju ili na gril tiganju, a u krajnjem slučaju poslužiće svaki tiganj. Pečeno meso držati na toplom mestu, pokriveno aluminijumskom folijom da bi se sačuvala toplota.

Očistiti i isprati crni luk. Na tihoj vatri i na ulju dinstati 2 velike glavice crnog luka isečene na kockice. Ako bude bilo potrebno, dodati još neku kašiku ulja. Dodati par kašika tople vode i dinstati luk dok ne omekša. S obzirom da ima dosta luka, možemo koristiti čoper, ali oprezno, da od luka ne bi nastala kaša. Ne dodavati vodu zato što je luk iz čopera sočniji.

Zatim dodati pečene, oljuštene paprike, isečene na trake. Dodati paradajz koji je oguljen i isečen na kockice ili četvrtine. Može da posluži i kuvani paradajz iz zimnice, ili pelat, ali industrijski kečap nikako. Dodati sitno seckanu ljutu papričicu, biber i sitno seckan beli luk, pa dinstati na tihoj vatri dok sva tečnost ne bude ukuvala. 

Sada dodati ispečeno meso i naliti toplom vodom tek toliko da pokrije sadržaj u šerpi. Poklopiti i dinstati na tihoj vatri dok tečnost ne bude potpuno isparila, a povrće postalo fina, homogena smesa. Posoliti. Prebaciti meso i povrće u zemljanu ili vatrostalnu posudu.

U medjuvremenu, uključiti rernu da se zagreje na 200°C, pa zapeći mućkalicu 5 minuta od trenutka kad jelo u rerni proključa.

Sve skupa potrebno je oko sat i po za pripremu mućkalice. S druge strane, polovinu od tog vremena samo treba da mešamo i nadgledamo. 

Servirati mućkalicu i posuti je iseckanim peršunom.













Nema komentara:

Objavi komentar

Print Friendly and PDF